søndag den 22. december 2013

Vi blæste ikke væk...

... selv om det var lige før!! TO orkaner på samme døgn, og så ellers kuling og regn det meste af de resterende 5 dage, hvor vi besøgte Færøerne. Meeen en smule dårligt vejr skal ikke stoppe sådan nogle arktiske vikinger som os, så vi havde en pragtfuld tur med mange dejlige oplevelser :-) Klaus var på arbejde, men havde heldigvis fri i weekenden.

Fredag var vi til en fantastisk julefrokost i det gamle Bispesæde i Kirkjubø syd for Thorshavn. Når jeg siger gammelt, er det sjældent, at det er SÅ sandt. Bispesædet / Kongsgården er fra vikingetiden omkring år 1.000 og det er 17. generation, som bebor stedet. Familien inviterer gæster til spisning i Roykstovan i deres eget hjem. Dét er da sjældent set, og stedet oser af historie. Fantastisk mad, hyggeligt selskab og masser af sange - færingerne synger så taget løfter sig - med akkompagnement af Eydun Nolsoy (forsanger i Frændur) på guitar. Senere kædedans, hvor et ældre ægtepar sang og dansede for. Og jeg skal hilse at sige, at langt de fleste kunne alle 70.000 vers i kvadene ;-)


Inden middagen besøgte vi et bryggeri på vejen. Derefter fik vi et kort og meget spændende foredrag af Kongsbonden i Olavkirken - den ældst fungerende kirke på Færøerne. Det er i øvrigt Sigmundur Brestisson - min mormors forfader - som kristnede Færøerne i år 999.

Det var virkelig en oplevelse, og arrangeret af vores gode ven Jógvan, som senere inviterede til hyggelig middag hjemme.

Vi kørte en tur derned næste dag, så jeg kunne få lidt fotografier i kassen. Aftenen før var det mørkt som i en brøndgravers r... :-)

Vi så her Tróndur Paturssons hus, som han har bygget af drøvtømmer, som han selv har samlet og slæbt op fra stranden. Trondúr regnes for en af de største levende kunstnere på Færøerne. Lidt mere om ham senere.


Selv om der regnede gik vi naturligvis tur i den gamle by med hyggelige små sorte huse med røde vinduer og græstag.


Vi så Nordens Hus og naturligvis kunstmuséet, hvor Trondúr Paturssons container står.


Fra Wikipedia:
Med Kosmisk Rum har Tróndur Patursson forsøgt at udtrykke den oplevelse, han havde, da han sejlede med en bambusflåde fra Kinatil Amerika sammen med bl.a. Tim Severin i 1993. Rejsen varede i 106 dage. Han så ingen andre skibe og var – på bambusflåden – meget tæt på vandet, hvilket gjorde, at han kom ind i havets rytme. Denne oplevelse gav ham en slags kosmisk havfølelse, som er udtrykt i det kosmiske rum.
Jeg har udtrykt det i containeren ved at installere et spejl, som man går på, men der er også et spejl over én, som giver en genspejling med en dybde på cirka 700 meter og en højde på cirka 700 meter. Det bevirker at man kommer i en slags kosmisk tilstand. Når man kommer ind i rummet er der ingen vandrette linier og heller ingen lodrette linier mere; man har en følelse af at på vandet, forklarer Tróndur.
Her en installation af strikkede Færøerske trøjer.
Davur var så sød, at låne os en bil, så vi kørte en tur til Vestmanna og oplevede vel alle fire årstider på ganske få timer.

Et meget nysgerrigt får satte klovene på bildøren og kom op og gav mig et "kys"...
Vi kørte op på de små smalle veje i højfjeldet bag Vestmanna - utroligt smukt!!
Orkanen trak op på vej hjem.
Søndag besøgte vi min moster og onkel - meget dejligt at se hende igen, og at se min fætter og kusine. Orkanen rasede, strømmen gik og vi måtte binde stuevinduet til radiatoren, men pyt, vi havde det hyggeligt og jeg fik lidt oplysninger til stamtræet.

Mandag tilbragte jeg nogle hyggelige timer i selskab med blogven Majken Hammer, som tog mig med til Mikkalina Glas, hvor hun arbejder ind imellem. Meget, meget inspirerende.

Mikkalina med saggede snapseglas.
Et snapshot af Majken og Mikkalina.
Vi fik også shoppet lidt, men jeg undlod at købe uldgarn - gad vide, hvad der stak mig?? Jeg måtte selvfølgelig have et fåreskind med hjem, når jeg nu ikke kunne få et får.

Turen blev ikke mindst god af alle de fantastiske mennesker, som tog sig rigtig pænt af os - serverede god mad og hyggeligt selskab. Et velment TAK skal lyde herfra. Og så ønsker jeg alle jer skønne mennesker en rigtig dejlig jul.

Vi var lidt spændte på om vejret tillod, at vi rejste retur til København om torsdagen, men vejrguderne var med os lige den dag. Vi fejrer julen på Ragna - for første gang i 26 år holder vi jul i Danmark - det er dejligt at være her, men vi savner sneen!!

10 kommentarer:

Lydert sagde ...

Sikke nogle skønne billeder fra det land, jeg elsker så højt.
Det er dejligt, I har haft en fantastisk tur og har oplevet en masse - uden at blæse væk.
Rigtig god Jul til jer

Kludemutter sagde ...

Det er et af de steder der står højt på ønskesedlen.
Tak for turen ;)

Ja,der er ikke meget jule vejr her i Danmark.

God jul til dig og dine,
Hilsen yt.

Annes indfald sagde ...

Skønne fotos fra en forrygende oplevelse. I fik da essensen af Færøerne på de 5 dag.
Tak for kigget.

Madame sagde ...

Hvor er det smukke billeder, Dorit. Dejligt at I har haft en skøn tur. Jeg har flere venner, der enten bor på eller er vokset op på Færøerne, men jeg har aldrig været der selv.
Rigtig glæde jul til jer på Ragna!

Kirsten sagde ...

Sikke fantastiske billeder, det må ha været en helt vidunderlig rejse I har været på. Masser af historiske og kunstneriske oplevelser, kan man ønske mere :))

Kirsten Søeballe sagde ...

Rigtig god jul til jer også :-)
Dejlig læsning.

Majken Hammer sagde ...

Virkelig hyggeligt at møde dig her på øerne - håber vi kan mødes igen inden alt for længe :)

dqpage sagde ...

Hvor er det bare spændende at læse om jeres oplevelser på Færøerne. De står højt på ønskesedlen over steder jeg gerne vil besøge.
Spændende at være i en så gammel bygning, der stadig bebos. Og fantastisk natur.
Håber I får en rigtig god jul på Ragna - også uden sne. Sidste år havde vi så riiigeligt af den :o)

Pia sagde ...

Jeg genkender alle billederne. Vi var deroppe sidst på sommeren og havde også en dejlig tur, trods regn og blæst. Heldigvis havde vi både skitøj og regntøj med, så intet ødelagde vores tur.

Strikkeheksen sagde ...

Hvor er der smukt - rigtig glædelig jul og godt nytår :-)