tirsdag den 24. februar 2015

Vejen til et par lysestager

Sommetider er vejen til et glasprodukt lang. I får her en fortælling om processen.
Jeg laver små lysestager til fyrfadslys. For at opnå formen skal de bendes/drapes hen over en form. Man kan fx. bruge et tandkrus, ligesom dem Ikea engang havde i stål. Men de produceres ikke mere, og jeg kom ikke langt med de to, som jeg købte i Dubai (eller hvor det nu var) :-) til 7 kr. stykket. Altså måtte jeg selv i gang med at lave forme.Jeg startede med at save en 10x10 cm blok ud af en tyk skamolex plade (også kaldet skamol eller vermit). Vermikulit er et stenmateriale, som bruges bl.a. som isolering i brændeovne, man kan også bruge det som ovnplade. Det er relativt blødt og kan bearbejdes med sav, kniv, file og sandpapir. Jeg har lavet adskillige forme af det, bl.a. form til fiskefad, servietholdere og støbte hjerter.


Så tegnes der op på blokken, så jeg kan se, hvor jeg skal file og save.


Blokken saves og skæres groft til.


Med fil og sandpapir slibes formen til.


5 koniske forme klar til at komme ned på værkstedet.


Her behandles de med separator, så glasset ikke hænger fast i formen. Formene brændes i ovnen inden brug.Glasset, som i forvejen har været i ovnen i ca. 20 timer, sættes i ovnen igen, nu på formene, så de kan falde ned og blive til lysestager.


Py ha, lang vej, men nu har jeg formene og kan producere lidt flere stager ad gangen. Og formene kan bruges til andre ting også.

Og nu skal jeg ind i arbejdsværelset og fjerne mængder af støv og værktøj…

6 kommentarer:

Unknown sagde ...

oooo very nice:)))

randiglensbo.dk sagde ...

Det er sjovt at få indblik i, hvordan tingene bliver til :-)

Sylvia sagde ...

Det er virkelig en lang prosess, det må å skape i
noe i glass. Og at du selv lager formene du bruker, ja det er flott.
De er virkelig fine de lysestaker .

Pernille sagde ...

Jeg kan godt lide at få lov at se med i arbejdsprocesser. Og selvfølgelig skal der seperator på, det har jeg også lige lært i forhold til ler, glasur og de plader det hele skal stå på :)

dqpage sagde ...

og som altid fører dine processer til et super flot resultat :o)

Tro Håb og Kærlighed sagde ...

Tak for kigget - det var sjovt. Jeg havde aldrig regnet ud, at du selv havde lavet formene - eller at du har gjort det på den måde. Flot resultat!