fredag den 2. august 2013

Jo, der var bid i mere end én forstand!


Jeg fangede 3 laks med flue på fisketuren til Island. Egentlig fik jeg syv laks på fluen, men mistede de fire. At hive fisken på land er noget af en kamp, hvor man skal passe på, at laksen ikke smutter igen.

Når jeg siger "bid i mere end én forstand", henviser jeg til den ceremoni der afholdes om aftenen, når man har fanget sin første laks. Det var grænseoverskridende!! Min guide Sippi holdt en tale og kom med laksen på et sølvfad, og så skulle jeg ellers bide den lille rygfinne af og sluge den!!!! Efterfulgt af et glas islandsk snaps og et bid i en citron. Jeg var overbevist om, at DÉT gjorde jeg IKKE, men... tjae... det lå ligesom ikke til højrebenet at lade være :-)

Mobilfoto - derfor den ringe kvalitet :-)
Jeg havde en del snak med folkene på Island om det her med Catch and Release. Islændingene vil jo selvfølgelig passe rigtig godt på deres fiskebestand og derfor sætter de mange steder laksene ud igen. Faktisk er der ikke mange elve tilbage, hvor det er tilladt at beholde fangsten. Heldigvis er Laxa i Kjos en af dem, hvor man må beholde fangsten. 
Jeg bor jo i Grønland - I'm catching for food - hvilket jeg tillod mig at sige, en dag de ville have mig med til Bugda, hvor laksene skal sættes ud igen. Fint, at man passer på sin bestand, men hvorfor så fange dem? Bare fordi vi mennesker vil have sjov?! Ja, kulturen er forskellig og vi ser forskelligt på tingene.
Kristin sætter en laks ud igen. Den var måske 7-8 minutter om, at komme sig efter at have været på land, blive mærket og målt.
Årets første rigtige sommerdage kom til Island sammen med os. Dog havde vi en enkelt dags regn, hvilket er bedst for fiskeriet.
Jeg er ikke sikker på, at blive inviteret igen næste år. Vi kvinder var jo med på denne tur, og det var os, som fangede langt størstedelen af de 30 laks, som holdet fik. Vi boede på lodgen, som ses helt ude til højre i billedet.
Det var fantastisk at stå ved elven og bare være sig selv med sin fiskestang.
Verdens gang?? Hvad rager det mig ;-)
Klaus havde ALDRIG troet, at han skulle se mig stå og fiske 10 timer og så oven i købet i regnvejr. 
For nogle af mændene er fiskeriet ikke for sjov - udstyret er i orden.
Også deres biler er i orden :-)
Vores tre guider Sippi, Ole og Kjartan.
Man kan vel blive træt!
Der er fænomenabelt smukt i dalen - kun 50 min. kørsel fra Reykjavik.
Der er masser af fugle, heste, køer og får ikke mindst.
Klaus fisker i mundingen.
Det er vigtigt, at få væske nok, når man er ude... :-) Klaus og Ejnar.
Lidt humor er ikke af vejen.

11 kommentarer:

Madame sagde ...

Wow, sikke nogle vidunderlige billeder - det må have været en stor oplevelse for dig at være med på turen.
Men at spise rygfinnen ... ;-)
Min søn har været en ivrig fisker fra han var 12 år, og jeg synes, det er så dejligt, når unge mennesker har glæden ved naturen.

Anonym sagde ...

Virkelig spændende at læse om og kigge med på dine oplevelser :o)

Lydert sagde ...

Hvor er du sej :-)
Sikke skønne billeder, det må have været en fantastisk tur

Kirsten Søeballe sagde ...

Sidder og griner over det med at I piger fangede de fleste fisk :-)
Jeg synes du er sej at du kunne bide finnen af.Godt gjort :-)

Elfepigen sagde ...

Smukke,smukke billeder Dorit;)
Jeg syns altid at det er sjovt at høre andres fortællinger fra mit gamle hjemland, også fordi at efter hånden er der jo kommet nye skikker til,fra vi flyttede.
Jeg syns du er hammer sej både til at fange fisk og ikke mindst at have slugt finnen fra din Marielaks.... Pyha tror ikke jeg kunne ;)

Knus og kram herfra

dqpage sagde ...

Fantastiske Island !
men de islændinge de har nu deres mærkværdigheder ! tænk at få folk til at bide finnen af deres fangst ! jøsses. Men når de spiser rådden fisk (ha'karl), så kan man vel forvente sig lidt af hvert ;o)
Og hvor har I været heldige med vejret !

GitteBlinkilde sagde ...

Fy, føj for et bid i den fisk! Du er da for sej. Sønnerne mine er også bidt af en fisk, de skal i våddragt i morgen og skyde fladfisk med harpun :-)
Skønne naturlige fotos du altid viser <3
Håber at du har haft en skøn sommer?

Bo Jørgensen sagde ...

Hejsa :-)
Jeg er lige kommet hjem fra Laxa i Kjos og fandt ved et tilfælde din blog hvor du beskriver din tur til selvsamme elv. Fine billeder og dejlige beskrivelser. Sjovt at se - specielt når jeg lige selv har udforsket området :-)
Lavede en lille blog om turen, mest til familien :-)
Laksefeber.blogspot.com

Et fantastisk sted.
Hilsen Bo

Karen S, Lykkefanten sagde ...

Det lyder som om, du godt kunne lokkes med igen, når der er fisketur.
Det lyder nu også tillokkende bare at stå der og falde i et med det hele (og håbe på bid) :)
Tillykke med den første laks også!

Unknown sagde ...

Hey Dorit, nice to see this story about your visit to Kjós this summer. Would really like to get to see the pictures you took in the trip. You can contact me on sigurberg@gmail.com
Best regards,
Your guide Sibbi :)

Unknown sagde ...

Hey Dorit,
Nice to see this blog about your trip to iceland and the fishing in Kjós. Good to see you like'd it. I would like to see the pictures you took in the trip if that is a possibility :)
Best regards,
Your guide sippi :)