onsdag den 4. januar 2012

Sørøg - når havet koger

Det er så koldt, at der opstår sørøg – det sker, når det fryser mere end 17 grader. Det ser ud som om havet koger.

Sørøg er almindelig her i de arktiske egne om vinteren. "Røgen" opstår, når kold og tør luft fra is- og sneklædte områder bliver blæst ud over åbent vand. Det varmere vand pumper damp op i den kolde luft - mere end luften kan indeholde - og dampen fortættes til bittesmå dråber – tåge – når den møder den kolde luft.


Det er utroligt, at de små fugle kan overleve - efter flere dage med hård kulde og snefygning, hvor vi ikke så en eneste fugl, så dukker de pludselig op igen på Restauranten, når vinden har lagt sig. Gad vide, hvad de laver, mens himmel og hav står i ét?

17 kommentarer:

Tro Håb og Kærlighed sagde ...

Åh ja, naturen er forunderlig.
Og her regner det:-)

Helle Mikkelsen sagde ...

Det var da sjovt at se den røg. Her er det bare trist med blæst og regn. Jeg har selv tænkt den tanke om hvor fuglene er mens det vilde vejr bruser og brøler. De må jo søge læ et sted tænker jeg.

Unknown sagde ...

Hvor er det flot når havet sådan ryger.
Ja, de små fugle må have et godt gemmested og en særlig teknik for at overleve i sådan en kulde, måske det er tanken om Restaurant Pip der holder dem varme. :-D

Unknown sagde ...

Var lige dine tidligere indlæg igennem - hvor er det nogle smukke ringe din datter laver.

dqpage sagde ...

hej Dorit
Det er smukt med det sørøg - omend koldt. Har set det i udsendelser fra Arktis - men havde egentlig ikke tænkt over, at det fænomen også ville forekomme i Grønland. Men selvfølgelig - når blot det er koldt nok.
også et fint billede af de frysende restaurantgæster.
hilsen Mona

Unknown sagde ...

wouw

Rejen sagde ...

Det ser vildt ud, og koldt...Ja hvor mon dyrene gemmer sig når det er uvejr, sådan en lille fugl vejer jo ikke meget så den kan jo let blive blæst væk...;-D

c.lau´s gavebod sagde ...

Det er en utrolig flot natur og når jeg ser dine billeder, får man lyst til selv at se Grønland. Herhjemme er det vådt, gråt og blæsende. Vi kunne godt bruge lidt klar frost, sne og solskin. Så nyder dine flotte billeder.

Randi B. Jensen sagde ...

Sørøg - det ord har jeg ikke hørt før og tænkt "hvad betyder det" - men så blev jeg det klogere.
Min mand har altid haft en drøm om at se Grønland, men det har jeg bestemt ikke, men jeg må erkende, at jo flere jeg ser af dine billeder - jo mere nysgerrig bliver jeg - men jeg er stadig ikke klar til at ofre en ferie på så meget kulde :-)
Det eer noget underligt noget med de små fugle - jeg undres også nogle gange, når de har været væk nogle dage og så er træet pludselig fyldt med dem igen - men her kan de jo flyve ind i skoven (jeg bor tæt på Rold Skov) hos jer er der jo ikke lige nogle træer, de kan søge læ i.
I øvrigt meget smukke ringe din datter har lavet.

Stella Dea sagde ...

Tak for dejlige billeder og spændende ny viden. hvor er naturen spændende, meget mere interessant end fjernsynet, vi glemmer bare ofte at prioritere den. Dejligt for de små fugle, at der er en go kromutter i nærheden.

Madame sagde ...

Smukke billeder og dejligt at blive klogere! Ja, det er da utroligt, at de små fugle kan klare de mange kuldegrader, og de skal have mad hver dag for at kunne holde varmen. Men de kan vel ikke alle sammen spise hos dig :-)

Kirsten sagde ...

Hvor er det fantastisk - og jeg bliver klogere på de arktiske egne - TAK ;O)

Marianne sagde ...

Fantastiske billedernog fantastisk naturfænomen. Lære hele tiden noget nyt om Grønland - føler jeg er kommet meget tættere på det land jeg aldrig troede jeg skulle besøge men som jeg nu ved jeg skal :)

Pysselfarmor sagde ...

Naturen är fantastiskt och oförklarlig många gånger!

lajoma sagde ...

Smukke billeder :)

Elfepigen sagde ...

Brrrr det ser (og er) koldt ud Dorrit. Og nu da jeg ikke har været på mange besøg her i blogland på det sidste så vil jeg også sige godt nytår til dig og dine og tak for alle de farver og glæde du har bragt i mit liv i 2011 og jeg glæder mig til spændende "samvær" i det nye år:D
Flotte ringe Nuno har lavet,både til dig og hende selv, hun kan bare det der pigen :D,vi ved jo nok allesammen hvor hun har det fra :D

Knus og kram herfra

Helle sagde ...

Vi har samme fenomenet her også. Vi bor like ved et vann, og ser av og til om morgenen hvordan sjøen "damper". Fantastisk vakkert.