torsdag den 15. maj 2014

Så blev operationen overstået

Op til hver tiende danske kvinde bliver ramt af den gynækologiske lidelse endometriose. Hver femte af disse – altså ca. to procent af alle danske kvinder – så alvorligt, at det ender med en større operation.

Sådan en større operation gennemgik den ældste trolletøs Sara i mandags. Det skete på Gynækologisk Klinik i Juliane Marie Centeret på Rigshospitalet, og det var to af de tre overlæger i endometriose teamet – Tórur Dalsgaard og Dorthe Hartwell – der opererede.

Operationen foregik ved hjælp af deres operationsrobot anskaffet til disse operationer. Tórur Dalsgaard har været 1/2 år i Florida, for at lære teknikken, og han siger:

 - Endometriose-operationer er ofte meget langvarige og besværlige – typisk varer de tre-fire timer, men ind imellem op til seks-otte timer. Der er tale om kikkertoperationer, hvor to kirurger står i fastlåste stillinger og opererer på svært tilgængelige og hårdt angrebne steder i bughulen. Med robotkirurgien får vi helt nye muligheder; blandt andet større bevægelighed med instrumenterne inde i patienten, tre-dimensionalt syn og en langt bedre ergonomi. Det betyder, at lægerne bliver mindre trætte af den lange operation, og det tror vi igen øger patientsikkerheden. 

Gurli (Saras tatoverede isbjørneunge) er på hospitalet og sender billede til Bertram (Nûnos tatoverede isbjørneunge)
Sara har sygdommen i udtalt grad, og de fjernede en hel del væv og sammenvoksninger, men hun slap for at få fjernet den ene æggeleder og noget af blæren, som vi ellers var forberedt på. Det hele tog 3 1/2 time og det gik rigtig godt! Selvsagt havde hun mange smerter, da hun vågnede, men hospitalet skal have ros for den fine behandling hun fik.

Nu er hun sat i kunstig overgangsalder, hvor hun skal være i 3-4 måneder, hvorefter fertilitetsbehandlingerne genoptages.
Jeg har tidligere skrevet om sygdommen her. Til jer, der har lyst til at læse lidt mere, er der et link her.

-------------------------------------

Morgenen i dag startede på dækket iført morgenhår og nattøj, men ud i solen måtte jeg bare, og det kunne ikke gå hurtigt nok. Senere på dagen var jeg ude at "spadsere" med Sara - hun kan nu gå lidt omkring.


Svanerne ruger stadig... men det MÅ altså være lige op over. Det skal nok passe, at æggene klækkes nu her i weekenden, hvor vi skal vest på til Klitgården ved Henne Strand - min lillebror har sølvbryllup (aj, min lillebror kan da umuligt have sølvbryllup allerede...).

Svanen har ligget og utrætteligt flyttet tang, tovværk og grene fra den ene side af reden til den anden, så Klaus tænkte, at den måske manglede redemateriale. Altså smed han en masse grønne grene ned til den, hvilket den straks inddrog i bygningsværket.
Her til aften er reden blevet fint udbygget og udsmykket, nu venter vi bare...

6 kommentarer:

Lydert sagde ...

Sikke da en omgang, Sara har været igennem, forhåbentlig kommer hun snart lidt ovenpå igen.
Med så mange ramte kvinder, er det utroligt, vi (jeg) ved så lidt om sygdommen, så jeg har med stor interesse læst dine indlæg og henvisninger
God bedring til Sara

Stella Dea sagde ...

Rigtig god bedring med troldetøsen. Det er godt mok en ordentlig omgang hun gennemgår lige nu. Håber alt bliver rigtig godt for hende. HURRA for fremskridt. Fantastisk med sådan en robot som kan nedsætte og forfine operationen til alles bedste.
Pøj pøj med de små, de må være lige på trapperne. Håber du når at få et billede.

dqpage sagde ...

Hvor er det godt at høre, at Sara er kommet godt igennem den store operation.
God bedring til hende - og god fornøjelse med sølvbrylluppet :o)

Kirsten sagde ...

Hvor er det dejligt at høre at operationen gik godt og Sara er på benene igen! Jeg forstår godt at du trængte til en slapper i solen for jeg skal da love for at der sker noget i jeres liv pt.
God fornøjelse med sølvbryllupet!

Karen S, Lykkefanten sagde ...

Godt at høre, at operationen gik godt! Jeg håber, hun hurtigt kommer på benene og at operationen har hjulpet hende.

Fortsat god bedring til hende

Pernille sagde ...

Det er dejligt når der er overskud til en god behandling og tid til at komme ovenpå igen. God bedring til hende :)