mandag den 24. maj 2010

Et glasfads tilblivelse

Jeg har tidligere fortalt, at jeg skulle til Sverige for at besøge gamle venner fra Nuuk. De bor i et skønt hus i Skåne, hvor de "roder" (de lever op til deres navn :-)) med alskens kreative ting. Og det er ikk' bare for sjov! Ikk' noget med billigt hobby-udstyr her. Nej, der er værksteder for snart sagt alt og med professionelt udstyr.

Inge tilbød mig et personligt glaskursus, og så var det jo bare med at komme afsted. Her gik jeg og troede, at glas er glas, bestående af sand og soda, hvor svært kan det være. Men næ, næ, den holder ikke, fandt jeg ud af.

Her ser I mit fads tilblivelse (i en forkortet udgave).


Først skulle der skæres en plade ud (jeg valgte 45 cm i diameter) i Bulls Eye glas, og så skulle den smadres igen... hmmm.... Nedenunder blev lagt en tilsvarende plade i klar Bulls Eye, hvilken jeg sleb i en mere organisk form i kanten. (Denne process er sprunget over her i billedserien).Alle brikkerne i "glaspuslespillet" blev overført til den klare glasplade, som allerede lå i ovnen.


Så dryssede jeg møjsommeligt hvidt glaspulver i alle revner og det skulle pensles ned i revnen...
Det var her de 3 T'er kom ind... Tid, Tålmodighed og .... ja, hva, var det nu det tredje T var, Mogens?? Teknik?


Faddet er nu fuset, dvs. smeltet i ovnen ved høj temperatur i et døgns tid... og det er skam ikke bare lige... næ, næ, der skal udregnes kurver for temperaturer i forhold til tid. Nå, men Inge havde styr på det!


Efter slumpningen (det hedder det, når glasset formes i ovnen 2. gang, lærte jeg) og endnu et døgn i ovnen, ser faddet nu sådan ud! Jeg kan stadig ikke helt fatte, at det er et, jeg har lavet. Meeen, det var nu heller ikke gået uden Inges kyndige vejledning.

SMUKT, ikke? Og meget arktisk i sit udtryk. Dette kunne godt blive mit medie og jeg har fået et link til en ovn. Så nu mangler jeg bare lidt lommepenge...


Mogens har sit perleværksted ovenpå - her ses han i gang med perler til mig.Her ses det flotte resultat, som han lige "rystede ud af ærmet". 
Bemærk misfosteret ude til højre - det var mit eget forsøg. Bemærk: forsøg!!
Godt nok ved jeg, at al begyndelse er svær, men SÅ svært?? Christ, efter 2 totalt umulige forsøg på at lave een ting med den ene hånd, en anden med den anden hånd og samtidig passe afstanden til gasflammen, som jeg i øvrigt ikke kunne se/bedømme afstanden til, overdrog jeg arbejdet til Mogens. 
VÆRSGO! Ikk' spor sur, nej, nej ;-) blot svedig og frustreret. Det bli'r vist ikke min metier.

I skal ikke snydes for et par smukke fotos fra deres have:


En flittig bi - flittig, ligesom vi var.


Kirsebærtræet stod i Flot, Fuldt Flor - helt æterisk i modlys.


Deres dejlige, gamle hus i Hässleholm (billede lånt fra Inges blog)

Tjek de flotte sager familien Rode laver. I kan også finde Inges blog her.8 kommentarer:

FruE sagde ...

Ohhh hvilket smukt fad du har lavet. Virkelig flot. Hvor må det være fantastisk, at have muligheden for den slags udfoldelser uden man selv skal investere i alt muligt.

Anonym sagde ...

Det er altid en fornøjelse og meget inspirerende at få besøg af nysgerrige og kreative gæster i værkstedet.
Når så resultatet bliver så flot som dit fad, er det bare skønt.
Jeg glæder mig til dit næste besøg :-)

Michael Seeger Hanmann sagde ...

Fantastisk gode billeder og en god forklaring, næ det er ikke altid så enkelt som det ser ud til Dorit, men dit fad blev da super.
God dag.
Michael

Strikkeheksen sagde ...

Smukt, det er da lige, hvad det er - tænk at du kan lave sådan et i første forsøg :-) Herligt at kunne få sådan et "privatkursus" :-)

I det hele taget har du gang i mange spændende projekter, her tænker jeg også på husbåden og mosaikfliser - det blev het fantastisk flot.

Jeg er "sverigeoman" og kommer der så ofte jeg overhovedet kan - desværre ikke så meget på det sidste og jeg elsker de svenske træhuse - sikken et pragteksemplar din værtsfamilie har :-)

Anonym sagde ...

I like all your photos very much, esp. the sky with clouds and the sun, thanks for sharing

FrkTURKIS sagde ...

Hej Dorit

Det er godt nok et smukt fad - og skønt at du vil vise os processen.

Kig forbi min blog - du har fået en adward :-)

Bedste tanker fra Århus*

garn og glas sagde ...

Hej

Skønt fad, du har fået lavet - og fint "trick" med hammeren, som gør at dit fad bliver helt unikt.
Jeg kan lige forestille mig hvordan det kilder i maven, når hammeren tages i brug :-)

Kristine sagde ...

Wauw!
For et fantastisk fad Dorit.
Jeg glæder mig til at høre mere på onsdag ;)
Kh
kristine