søndag den 24. juli 2011

Laksefiskeri på Island

Husbonden og jeg var inviteret på laksefiskeri på Island i den forgangne uge - deraf stilheden på bloggen her. De er 4 mænd, som mødes på denne måde, og denne gang var konerne så inviteret med. Det var rigtig hyggeligt. Og sjovt at prøve at fiske med fluestang - det bliver aldrig min sport, men dejligt at være med til hyggeligt samvær og at være ude i den fantastiske natur på Island. Et sted jeg rigtig godt kunne tænke mig at bo!

Her ses den ene af de 5 laks, som blev landet på 2 1/2 dags fiskeri! Ingen imponerende fangst. Der var laks kunne vi se, når de sprang, men de gad ikke bide. Heller ikke hos de mere professionelle fiskere. For dem er det en sport, som tages meget seriøst. Det var også sjovt, at opleve. (For os er fiskeri efter laks, jo fiskeri efter mad, og det sker med garn på åbent vand, hvori vi snildt kan have 30 laks på en gang).

Hytten/Lodgen vi boede på ved Langadalsá i det nordvestlige Island, 3-4 timers kørsel fra Reykjavik. En fantastisk smuk tur. Thorstein og Kristin står nede på pynten og fisker.

Bilerne vi kørte i - jeg synede godt nok ikke af ret meget ved siden af 40" hjul. (Mine 37" tommers dæk hjemme på Toyotaen er jo små i forhold). Vi kørte fra fiskested til fiskested langs elven, som er lang og munder ud i Isafjordur - vi kunne snildt køre 10-15 min. ud til et fiskested. Der lå en logbog i lodgen, så alle kunne se hvad, der var fanget hvor. Den blev studeret grundigt og stederne sikkert planlagt udfra den.

Fluestængerne transporteres naturligvis på bilen...

Et indtryk af landskabet. Kan du se fiskeren? En natur, som er ren mentalhygiejne.

Eva, Finnurs kone kaster - også hendes første fisketur efter laks, men hun blev rigtig god til det.

Jeg får undervisning i fluefiskeri af Finnur. Helt nemt er det ikke at kaste. Øvelse, øvelse, øvelse...

... gør ikke mester, men jeg kom da nogenlunde efter det. Bemærk waders'ne, som lå klar til mig, da vi kom :-) (Jeg har dem i øvrigt med hjem, så nu er der ingen undskyldning for ikke at fiske med flue her i Grønland).

Klaus behøver ikke undervisning... Han har Finnurs gamle waders på - det var svært, at holde fingrene fra ham... ;-)

Thorstein - en af de proffe' - også på udstyr. Finnur med myggenet i baggrunden.

Ejnars kone Hurun (helt sikkert ikke stavet rigtigt :-) fangede en af laksene. Det var også hendes første gang udi fluefiskeri.

Thorstein og Ejnar ligger på lur oppe på skrænten overfor, for at se om de kan spotte laksen, som vi havde set springe - det var ren krigsleg. Laksen måtte ikke se dem.

Laksefiskeriet er restriktivt - der var købt tilladelse til 4 stænger på elven denne uge, dvs. at kun 4 kunne fiske ad gangen. Så der var mange pauser for dem, som ikke fiskede. Når det hele blev for meget - og kedeligt - kan man (læs: mig) jo altid tage en lur ved elven. Tiltrængt efter sene aftener med god rødvin og tidligt op for at fiske.

Det er begrænset, hvor længe jeg gad at sidde og se på kast efter kast, så pauserne blev også brugt til øvelse udi makrofotografering. Mange gang så man mig ligge på maven i vegetationen - hvor var det skønt. Helt væk i mit lille makrounivers. Her en flue på små blåbærkviste (mosebølle).

Der var mange kvægmyg, som heldigvis ikke stak. Men myggenettene kom frem ind imellem.

Et lille bitte sortebær (fjeldrævling) under udvikling.

 En alaskapil.

En sibirisk valmue.

Forskellige fugle blev også jagtet med mere eller mindre held - de var svære at komme helt tæt på.

Vi fiskede fra morgen til kl. 13, hvorefter elven skulle have ro. Hver gang vi kom tilbage til lodgen stod den medbragte kok klar med frokost kl. 14. Efter kl. 16 måtte vi fiske igen indtil kl. 22. Kl. 23.30 stod kokken igen klar med lækker middag. Og så skulle der lige hygges lidt med god vin.
Kokken Joel er næsten færdig med sin uddannelse på Restaurant Perlen i Reykjavik, så maden var i top.

Thorstein og Kristi havde deres lille schnauzer Opal på 9 måneder med - den var så sød, og vi blev hurtigt gode venner.

Opal hyggede sig meget med Tina - Ejnar og Huruns kærlige labrador, som også var med (har desværre ikke et rigtig godt billede af hende).

En helt igennem dejlig tur. Tak for det, kære venner!

8 kommentarer:

Kirsten Søeballe sagde ...

Wow nogle skønne billeder .
Virkelig flot natur. Ja du er lille op mod sådan nogle store biler :-)
Dejlige forklaringer til billederne. Tak fordi du vil dele Dorit :-)

Kisser Laptern sagde ...

Du er noget af en globetrotter.
Jeg har en drøm om at ride på Island - på islændere selvfølgelig.

Helle Jescika sagde ...

Sikken nogle dejlig billeder. Fiskeri bliver heller aldrig min sport. Men at være ude i naturen er skønt.

Pia´s Hverdag sagde ...

Lyder som en super ferie, jeg ville nok også have tyet til kamera. Jeg blev heller aldrig den store fisker, hverken fra båden eller med flue, jeg lærte det i Skotland ...

Madame sagde ...

Sikke nogle skønne billeder - de vidner om en dejlig tur! Spændende også med din makrofotografering! Det må være sjovt at ligge på maven i vegetationen og opleve alt det, man normalt ikke lægger så meget mærke til.

Elfepigen sagde ...

Uha Dorit...gode billeder og dejlige forklaringer;)Vidunderlig tur i har været på:) Og jaa den er skøn den Islandske natur, jeg glæder mig også helt vildt til at tage der op i september og se efterårsfarverne og nyde at være der ude hvor der ingen lyde er;)
Jeg har det med fiskeri som du..ikke lige min sport...men min mand har fisket landet rundt og familien selvfølgelig slæbt med:) men dengang samlede jeg på sten og blomster og det var jo altså mig der kom hjem med størst fangst HVERGANG :)

Rigtig mange knus og kram herfra

Helle sagde ...

Fantastiske bilder som vanlig. Har vært på Island en gang, og sitter ikke igjen med det samme inntrykket av naturen som du har gjengitt her. Opplevde Island som eksotisk, men veldig goldt og annerledes enn det frodige Norge.

anette lyskjær sagde ...

Åh Dorit - nu får du min drøm om ferietur til Island til at banke på igen - selvom avisholderen stædigt nægter. Jeg må vise ham dine skønne foto's af naturscenarierne på øen midt i havet.
Tak.