mandag den 4. juli 2011

Sørgelige tilstande...

Se lige søndag morgens himmel, set fra stuen... egentlig meget flot, men vil hellere have sol :-)

Tågen kommer næsten hver aften og lægger sig tyk og fed over fjorden. Søndag morgen havde lyset lidt svært ved at komme igennem og vi så denne bue. Er det Bifrost, den hedder i den nordiske mytologi?

Nu er båden, hvis navn er Fruen, endelig kommet i vandet, så da tågen lettede, tog vi en sejltur til hytten 1 times sejlads inde i fjorden - det var et sørgeligt syn. Prøv lige at se vegetationen!! Helt brun og absolut rippet for selv det mindste spor af et grønt blad. Der plejer at være helt grønt krat af sortebær, grønlandspost, mosebølle, pile- og birkekrat m.m.


Synderen er denne, som der var flere hundredetusinde af - OVERALT.
Satte vi vores rygsæk ned, var der straks to på vej op ad stroppen!! ADRRRG!

Det er larver af Blågrå jordugle - en larve, som bliver til en 5-6 cm stor sommerfugl sidst på sommeren. Et rigtig grådigt bæst, som også gæster vores have derhjemme. De sidste dage har jeg slået rigtig, rigtig mange ihjel derhjemme - de skal ikke holde fest i MIN have!!
Larverne optræder ind i mellem i massevis, nærmest som en ægyptisk plage. På Grønlands Naturinstituts hjemmeside kan man læse:

Johs. Iversen lavede i 1932 mosegeologiske undersøgelser i områderne nær Nuuk, og omkring de øverste menneskepåvirkede lag med trækul og træspåner i moserne fandt han en masse levn af blågrå jordugle. Samtidig så han, at store områder omkring Austmannadalen (Nuuk) netop i 1932 var påvirket af et voldsomt angreb af disse larver, der havde ædt store dele af den vegetation, som nordboernes dyr skulle have levet af. Han konkluderede derfor, at en kombination af en klimaforværring med øget tørke, larveangreb og eskimoangreb uden problemer ville kunne forklare, hvorfor Vesterbygden blev lagt øde omkring 1350 (Iversen 1934)...

Det endte med at Ronja spiste dem, men det er nu ikke dem, hun er efter her i en klippehule. Måske en ræv?

For at det ikke skal være løgn opdagede Klaus, da vi andre gik i land, at dét motorrum, som han så omhyggeligt har brugt TIMER på at shine op inden søsætning, var fuldstændig SORT! Han ville bare lige checke om alt så godt ud, inden han selv gik i land. Hmmmm...
Det viste sig, at motoren - en 300 hestes diesel - havde smidt al olien. Uvist af hvilken årsag - den er lige forårsklargjort af mekanikeren. Vi har altid ekstra olie med, men Klaus var ikke sikker på, at der var nok til hjemturen. Så er det godt, at man kan ringe efter brormand!
Han ses her, mens han holder en 5 liters dunk med olie op gennem tagvinduet.

PS: jeg tror nok, at der er en mekaniker idag, som har måttet smide alt hvad han havde i hænderne og så ellers forføje sig ned til Bro D, hvor Fruen ligger...

10 kommentarer:

Marianne sagde ...

Det er jo næsten ligesom dræbersnegle, træls, men naturen kan vi ikke rigtig hamle op med.:)
Nej, hvor surt at motoren havde smidt olien, håber Fruen snart er klar til tur igen.

Anette sagde ...

Sikke et utroligt flot billede af bifrosten.
Men derudover er det da noget øv, både med alle de larver og med båden - håber mekanikeren får rettet op på motoren.

KH Anette

Bettina Holst - om kunst, indretning, kreative ideer o.ma. sagde ...

Vi drukner i regn - I drukner i larver. Naturen kan vi bare ikke hamle op med...skønne billeder som sædvanligt...iøvrigt som svar på din kommentar hos mig, så læste jeg netop idag om den restaurant du nævner og den hedder "Unsichtbar". Jeg er frisk på den, manden ved ikke lige...:-)

Unknown sagde ...

smukt billede af bifrost.
Mens de på Sjælland er ved at drukne i vand, nyder vi sommeren i det Nordjydske.

Håber ikke i bliver helt spist op af de larver. ØV.

Klem herfra.

Anonym sagde ...

Sikke en weekend :-(

Underligt med de der larveangreb. Forhåbentligt bliver der en lang pause inden næste gang.

Og øv med olien - jeg kan gætte mig til at stemningen ikke var til champagne!

Bedre held næste weekend
:-) KRAM

Irene sagde ...

Det var da utroligt, at de sommerfuglelarver kan æde al vegetation. Og ærgerligt med båden - åen af de uheldige dage, man ikke ønsker igen. Men fantastisk smukt billede af Bifrost:-) Kan huske at det var der en dansk rockgruppe, som hed:-)

KirstenK sagde ...

Larver i stor stil, dræbersnegle og gåsebiller i millionvis...hvad er det der sker med vores klima! Der er et eller andet under opsejlng er jeg sikker på...og mekanikeren har vist taget benene på nakken og er løbet ned til Fruen...Tror jeg!

Helle sagde ...

De høres jo nesten ut som mordersneglene vi ofte er plaget med i hagene. Skjønt bilde da har tatt av Bifrosten.

Madame sagde ...

Hvor er det trist, at larverne æder alt, hvad støder på. Gad vide om det kan skade vegetationen på længere sigt.
Uha, sikke en forskrækkelse, at Fruen havde tabt al olien! Det minder mig om, da vi sidst var til serviceeftersyn med bilen, og mekanikeren havde glem at sætte låget på til kølervandet ... Bilen måtte hentes af Falck midt på motorvejen til København.

sidsephos sagde ...

Nu må jeg lige skrive et par ord.. Er rystet over at de larver har ædt alt grønt. Så bliver der vel ikke sortebær i år? Smuk bue. Har aldrig set en sådan. Jeg hører fra Hans Pavia at vejret er elendigt? Er det blevet bedre?