fredag den 24. februar 2012

Klassik rugbrød bagt på surdej


Har startet min egen surdej og er begyndt at bage mit rugbrød selv - på god gammeldags manér.

Det er virkelig lækkert - og nemt!

Det kommer sig egentlig af, at jeg er begyndt på en kur. Ikke en slankekur, men noget lignende en udrensningskur.  Jeg er glad for at bage i forvejen, så det passer mig rigtig fint.

Kuren er jeg startet på i et forsøg på at slippe af med noget allergi.

Jeg skal i en måned bl.a. så vidt muligt undgå fødevarer som sukker, hvedemel, gær, svine- og oksekød og for mange mælkeprodukter.

I starten havde jeg godt nok svært ved at se muligheder frem for begrænsninger, men det har efter et par uger hjulpet på det - og specielt efter jeg fandt denne opskrift:

Surdej
1 dl kærnemælk
1 dl vand
1 dl rugmel
1 tsk groft salt

Ingredienserne røres sammen og surdejen skal så stå på køkkenbordet i 24 timer i et tæt lukket glas, fx et stort syltetøjsglas. Derefter sættes den i køleskab i 3 døgn. Der skal være lidt plads i glasset, da surdejen jo er levende. Den er hidsig, hvis den ikke får plads!

Første gang bliver brødet ikke helt så godt som de efterfølgende gange.

Når der så er gået i alt 4 døgn, kan man starte på selve rugbrødet.

Dag 1 (fx om aftenen)

Rugbrød
600 g rugmel
1,5 dl surdej (dvs. det hele)
2 spsk salt
6 dl lunkent vand

Det hele røres sammen og dejen/grøden hviler til dagen efter under viskestykke ved stuetemperatur.

Dag 2 (fx når man lige er kommet hjem fra arbejde om eftermiddagen)

400 g skårne rugkerner
3-4 dl vand

Inden der røres vand og kerner i dejen, tages omkring 2 dl fra den nu let hævede dej til surdej. Opbevares i syltetøjsglas i køleskab. Kan sagtens holde 14 dage til næste gang.

Pas på at dejen ikke bliver for våd, når der kommes vand og kerner i. Den skal have konsistens som en lidt grov havregrød. Hvis den bliver for våd er den svær at bage, og rugbrødet bliver for klistret. Hvis den bliver for tør får kernerne ikke nok vand at suge under hævningen.


Den færdige rugbrødsdej hældes i en god slip-let rugbrødsform og efterhæver i 6 timer eller mere under viskestykke.

Jeg lægger græskarkerner i bunden af formen og tilsætter dejen omkring 100 g solsikkekerner + 100 g hørfrø. Derefter drysser jeg med sesamfrø på toppen. Man kan også bruge rugflager - kun fantasien sætter grænser. Det er også lækkert  med revet gulerod i dejen eller birkes på toppen.

Brødet skal bages i 1 time og 40 minutter ved 175 grader. Skorpen bliver helt hård.
Det er lettest at skære, hvis det har fået lov at køle helt af, men...mmmmnnn sådan en lun endeskive med et godt lag smør...mums!Bag fx rugbrødet om aftenen inden man går i seng, så vågner man til frisk rugbrød :o)

Sara,
Blogbestyrer

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Uhmmmmm jeg kan næsten både dufte og smage det :o)
Hvor ser det lækkert ud.
Pøj pøj med kuren

KH Lilian

Kirsten Søeballe sagde ...

Ja det smager dejligt med hjemmebagt rugbrød. Hvis de skårne rugkerner bliver for hårde så prøv næste gang at koge dem inden du kommer dem i dejen. Så er de knapt så hårde.
Mvh Kirsten

KirstenK sagde ...

Når man først er startet med at bage sit eget rugbrød så gider man slet ikke spise købe-rugbrød...tænk lige på at meget købe-rugbrød faktisk indeholder rigtig meget hvedemel...

Strikkefuglen sagde ...

Jeg får helt lyst til at bage det brød, det ser super lækkert ud :-)
Majbritt

Anonym sagde ...

Jeg har fået konstateret candida i overtal og vil derfor bage mit eget rugbrød uden hvedemel. jeg har kun få gange bagr med surdej, men synes at der var en lille smule gær i. Det kan jeg se at der ikke er i din??
Hilsen Tine