Har startet min egen surdej og er begyndt at bage mit
rugbrød selv - på god gammeldags manér.
Det er virkelig lækkert - og nemt!
Det kommer sig egentlig af, at jeg er begyndt på en kur.
Ikke en slankekur, men noget lignende en udrensningskur. Jeg er glad for at bage i forvejen, så det passer mig rigtig
fint.
Kuren er jeg startet på i et forsøg på at slippe af med
noget allergi.
Jeg skal i en måned bl.a. så vidt muligt undgå fødevarer som
sukker, hvedemel, gær, svine- og oksekød og for mange mælkeprodukter.
I starten havde jeg godt nok svært ved at se muligheder frem
for begrænsninger, men det har efter et par uger hjulpet på det - og specielt
efter jeg fandt denne opskrift:
Surdej
1 dl kærnemælk
1 dl vand
1 dl rugmel
1 tsk groft salt
Ingredienserne røres sammen og surdejen skal så stå på
køkkenbordet i 24 timer i et tæt lukket glas, fx et stort syltetøjsglas.
Derefter sættes den i køleskab i 3 døgn. Der skal være lidt plads i glasset, da
surdejen jo er levende. Den er hidsig, hvis den ikke får plads!
Første gang bliver brødet ikke helt så godt som de
efterfølgende gange.
Når der så er gået i alt 4 døgn, kan man starte på selve
rugbrødet.
Dag 1 (fx om aftenen)
Rugbrød
600 g rugmel
1,5 dl surdej (dvs. det hele)
2 spsk salt
6 dl lunkent vand
Det hele røres sammen og dejen/grøden hviler til dagen efter
under viskestykke ved stuetemperatur.
Dag 2 (fx når man lige er kommet hjem fra arbejde om
eftermiddagen)
400 g skårne rugkerner
3-4 dl vand
Inden der røres vand og kerner i dejen, tages omkring 2 dl
fra den nu let hævede dej til surdej. Opbevares i syltetøjsglas i køleskab. Kan
sagtens holde 14 dage til næste gang.
Pas på at dejen ikke bliver for våd, når der kommes vand og
kerner i. Den skal have konsistens som en lidt grov havregrød. Hvis den bliver
for våd er den svær at bage, og rugbrødet bliver for klistret. Hvis den bliver
for tør får kernerne ikke nok vand at suge under hævningen.
Den færdige rugbrødsdej hældes i en god slip-let
rugbrødsform og efterhæver i 6 timer eller mere under viskestykke.
Jeg lægger græskarkerner i bunden af formen og tilsætter
dejen omkring 100 g solsikkekerner + 100 g hørfrø. Derefter drysser jeg med
sesamfrø på toppen. Man kan også bruge rugflager - kun fantasien sætter
grænser. Det er også lækkert med
revet gulerod i dejen eller birkes på toppen.
Brødet skal bages i 1 time og 40 minutter ved 175 grader.
Skorpen bliver helt hård.
Det er lettest at skære, hvis det har fået lov at køle helt
af, men...mmmmnnn sådan en lun endeskive med et godt lag smør...mums!
Bag fx rugbrødet om aftenen inden man går i seng, så vågner
man til frisk rugbrød :o)
Sara,
Blogbestyrer
Sara,
Blogbestyrer
5 kommentarer:
Uhmmmmm jeg kan næsten både dufte og smage det :o)
Hvor ser det lækkert ud.
Pøj pøj med kuren
KH Lilian
Ja det smager dejligt med hjemmebagt rugbrød. Hvis de skårne rugkerner bliver for hårde så prøv næste gang at koge dem inden du kommer dem i dejen. Så er de knapt så hårde.
Mvh Kirsten
Når man først er startet med at bage sit eget rugbrød så gider man slet ikke spise købe-rugbrød...tænk lige på at meget købe-rugbrød faktisk indeholder rigtig meget hvedemel...
Jeg får helt lyst til at bage det brød, det ser super lækkert ud :-)
Majbritt
Jeg har fået konstateret candida i overtal og vil derfor bage mit eget rugbrød uden hvedemel. jeg har kun få gange bagr med surdej, men synes at der var en lille smule gær i. Det kan jeg se at der ikke er i din??
Hilsen Tine
Send en kommentar