torsdag den 13. februar 2014

Safari i Afrika - en oplevelse for livet

I skal nok få billeder at se, fra min butik/værksted, men først vil jeg fortælle om turen til Afrika. Det kan vist ikke gøres kort... men du bestemmer jo selv, om du vil hænge på :-)

Turen var lang - vi startede på 67 nordlig breddegrad og endte nede på 37 sydlige bredde. Det svarer sådan nogenlunde til en kvart jordklode. Vi tilbragte over 38 timer i et fly og fløj mindst 31.000 km i alt. Men det var det hele værd!!

Vi var i et privat roligt og vidunderskønt vildtreservat Entabeni Game Reserve i Limpopo-provinsen nord for Johannesburg og vest for Krüger Nationalpark. Reservatet er på over 22.000 hektar, så det er pænt stort. Vi boede i en hyggelig lodge på en bjergskråning på et plateau i 1500 meters højde.

Og vi oplevede masser af dyr. Ud af The Big Five -  løve, leopard, næsehorn, bøffel og elefant oplevede vi de fire. Leoparden så vi kun friske spor af. Og der var talrige andre dyrearter som gepard, vortesvin, aber, giraf, zebra, flodhest, krokodille, antiloper med flere.

Området ligger i malaria-frit område, så vi undgik medicin.

Entabeni-reservatet byder desuden på det ypperste af Sydafrikas storslåede natur med høje bjerge, slugter, vandfald, savanne, skovsavanne, floder, søer og masser af fugleliv.
Nå, ja, billederne... Det er svært, at vælge nogle få billeder ud af de par tusind jeg har taget. Bare rolig de er kogt ned til omkring 1.000 ;-)

Vi begynder med vores utroligt skønne og energiske ranger og tracker Jan Mosehla. Han er et dejligt menneske, som vi kom til at kende ret godt. Vi var sammen med Jan og en anden familie i den samme landcruiser hver dag. Det var helt tydeligt, at Jan er utroligt vidende og nærmest koger over af al den viden og nysgerrighed efter at vide mere.
Der blev passet godt på os.
Nûnos kæreste Søren er fotograf.

Søren og Jan - to styks høje mandfolk. Jan er høj, men Søren slår ham.
Ja, her boede vi på plateauet i 1500 meters højde. Vi boede i stråtækte hytter i klynger på bjergskråningen. Der var 300 meter hen til hovedhuset, hvilke vi ikke måtte tilbagelægge selv. Vi blev hentet og bragt i landcruiserne. Det var for farligt at gå alene.
Trapperne ned til vores tre hytter, som vi havde for os selv.
Lodgen ligger så smukt med udsigt til savanne med rigtig mange gnuer, antiloper, vortesvin m.m.
De fleste dage kravlede vi i den åbne landcruiser ned og op gennem den betagende Yellowwood-slugt. Grusvej bugter sig stejlt ned gennem vilde vandfald og skovklædte skråninger til varmere klima på en såkaldt sandveld med tyk bush, savanne og vådområder... Vejen ses nederst i billedet. Visse steder hældte den noget mere end 25 grader - det var hvad mobilen kunne måle :-)
Næsehornene, som de gør utroligt meget for at beskytte. Parken har krybskyttevagter kørende rundt hele tiden.

Hanløven lå midt på vejen en dag..., og han gad da ikke flytte sig...
Han viser, hvor stor og stærk han er, så vi kan bare komme an!!
Tænk, at dyrene får lov at spise dyr!! ja, naturen er et ondt sted. Her er løvernes mad - to impala hanner
Det er dog nok ikke impalaer han har fået øje på her :-)
To hunløver hviler sig. Næste dag nedlagde de en giraf og vi var heldige at se dem spise.
En stor yngre han-giraf

Zebraerne er så smukke.

Flodhesten siger godmorgen. Vi blev vækket kl. 5.15 hver morgen, hentet halv seks, en hurtig kop kaffe og så afsted. SÅ betagende disse morgener er.
Vortesvin.
Elefanterne, som det tog lidt tid at finde. Tænk, at ti elefanter kan gemme sig på sådan et lille område, som det jo i realiteten er.
Disse mennesker, der bor i huset her (personale), har i bogstaveligste forstand elefanter i baghaven.

Bilerne vi kørte i var åbne Toyota Landcruisere, og da jeg selv har sådan en, måtte jeg jo ind at sidde i den.
To gepard brødre lå midt på vejen en aften - her ser vi dog kun den ene. Den har halsbånd på, så dyrlægen kan tracke den og holde øje med om den har det godt. Rangerne kan dog ikke drage fordel af dyrlægens viden om dens opholdssted, de må pænt tracke den, og det er de dygtige til.
Et eftermiddags-holdt på savannen, hvor vi fik lov at stå ud af bilerne og få et glas øl, vin eller hvad man nu ville have. 
Bøflerne som vi også måtte lede lidt efter - de var i et andet område lidt derfra. De er ved at opbygge en bestand, og da de er meget dyre at anskaffe, kan de ikke lade dem gå der, hvor løverne er, for så gøres der hurtigt indhug i bestanden. Når flokken er stor nok, flyttes de til selve vildtreservatet.
Vi besøgte en Pedi landsby - en slags frilandsmuseum. Der er mange forskellige stammer i området, og vores ranger Jan er Pedi. Han er født og opvokset i en hytte som disse.
Tilføj billedtekst
Jan og Given - en anden af de tre rangere vi havde - optræder lidt spontant. De er utroligt glade og gør alt, hvad de kan, for at gæsterne skal være tilpasse og tilfredse. Vi kom dog lidt ind bag facaden på Jan, nok fordi vi selv er åbne. Han er først i trediverne, skilt, og har en lille datter på 3 år. En vidunderlig lille krøltop. Han og ekskonen vil gerne være sammen igen, men han må ikke for faderen, som har stor magt. Hun var jo en "fuser", og de er dybt religiøse. Faderen har også sørget for, at de ikke finder sammen efter hans død, for han har truet med at slå hånden af Jan, selv efter døden.
Sara og Klaus på et udkigssted i 2000 meters højde. Herfra kan man kigge ud over hele det område, som vi færdedes i. Som I kan se, er der regn og torden i baggrunden. Ikke helt betryggende, når man tænker på, at en gnu tæt på lodgen fornylig blev ramt af et lyn, og endte som føde for hyæner og sjakaler.
I øvrigt gik der to næsehorn og græssede 5 meter fra indgangen den aften vi ankom. Og gnuer opholdt sig ofte på terrassen om aftenen - her følte de sig nok lidt mere i sikkerhed.
De unge oppe på udsigtsstedet. I øvrigt har jeg sjældent set SÅ dramatiske himler, som i Afrika.
Ja, så får I ikke mere for dén 25 øre. Men det var vist også nok. De af jer der gider og som er interesserede, kan se alle billederne fra Afrika her. Og på min Pinterest kan I se billederne af løverne.

Den sidste dag var vi i Soweto. Rigtig guidet turisttur. Jeg ville hellere være blevet "sluppet løs" og have oplevet townshippen på egen hånd, men det var der vist ikke tid til. Vi fik set Nelson Mandelas hus (udefra), Freedom Square, Towers of Freedom og de ti kapitler i Freedom Chapter. Det handlede selvfølgelig om apartheid og frihed og var en meget interessant dag. Men her stopper vi... hav en god dag.

16 kommentarer:

Kludemutter sagde ...

Sikke en oplevelse i har haft.
Det ser meget flot og spændene ud.
Dejligt at dele sådan en tur med sine børn.

Tak for kikket ;)

Margaret sagde ...

Super mooie foto's. Wij willen september naar south africa. Als je nog leuke tips hebt.

dqpage sagde ...

Hold da op ! En på opleveren så hatten passede. Storslået natur og fantastisk med de vilde dyr så tæt på. Det må da vist være den perfekte måde at fejre sølvbryllup på :)
( og tillykke med det, i øvrigt ). :o)

Unknown sagde ...

wauw.. fantastiske billeder Dorit, sikke en oplevelse I har fået.. :) Kh Marianne K

Annes indfald sagde ...

Sikke en tur... og mere fjernt fra Grønlands natur kan det vist ikke blive.
Tak for turen.

VinnieR sagde ...

Hvilken fantastisk tur det må have været - utroligt flotte billeder :-)

VinnieR sagde ...

Hvilken fantastisk tur det må gave været - utroligt flotte billeder :-)

Fletværket sagde ...

Fantastiske billeder - og så skriver du så levende. Rejste i med et bureau eller havde i selv planlagt turen?

Lydert sagde ...

Fantastiske billeder, sikke en oplevelse, I har fået; tænk at møde en stor løve på sin vej - ja, og alle de andre smukke dyr

RODErier sagde ...

Sikke en tur! - der var vist ikke bare stor afstand i km på jeres to rejsemål.
Sikke kontraster :-)

Mon ikke der også var rigtig meget inspiration at hente på turen?

:-) KRAM

Fru Olsen sagde ...

Igen en fantastisk tur du tog mig med på, tak for oplevelsen ....
Hilsen Mette

Stella Dea sagde ...

Tak for turen. Dine billeder er jo som at være der selv, eller bare lidt der hen ad, for at have været der hvor i har været og set hvad i har set, må være helt ubeskriveligt. Skønt i har delt med jeres piger og deres kærester. Skønne minder at have sammen.

Unknown sagde ...

Jeg ser jo at dere har hatt en helt fantastisk tur. Så fint å få feire sølvbryllup med hele familien på en slik uforglemmelig tur.
Jeg hadde lyst til å dra til Dubai, mannen min har sagt det er ingenting. Nå gidder jeg ikke å dra. For meg kan jeg se nå at det er ingenting.
Jeg ønsker deg en fin helg. ;-)

Elfepigen sagde ...

Wow...sikke en oplevelse og hvor skønt at i kunne tage af sted alle sammen, en vidunderlig måde at holde et sølvbryllup på :) og sikke nogle billeder Dorit...jeg er endnu engang mundlam....
Nu vil jeg kigge på alle dine billede i linket:)

Knus og kram herfra

Elfepigen sagde ...

Hej igen Dorit.....nu har jeg været alle dine billeder igennem....wow tusind tak for turen,sikke nogle billeder....
Jeg vil spørge dig om hvis jeg må "låne" nogle af dine dyre billeder til stearinlys?
Igen tusind tak for turen,sikke en oplevelse:)

Knus og kram herfra

Strikkefuglen sagde ...

Wau for en tur i har haft, alle ser ud til at nyde det max og hvordan kan man også andet i den natur. Fantastiske billeder du har taget.
Majbritt