fredag den 3. juni 2011

Hvaler, søpindsvin og rødfisk - kan det blive bedre?

Lige nu "myldrer" det med pukkelhvaler i Godthåbsfjorden lige uden for huset. De kommer fra Caribien for at æde sig tykke og fede i krill og ammasatter (loddefisk) her i Vestgrønland. Der er rig lejlighed til at se dem.

Her ses en dykkende pukkelhval, som jeg fotograferede i går.


Grønlands Naturinstitut skriver på deres hjemmeside:
"Pukkelhvalen er en bardehval. Den kan blive mellem 12-15 meter lang og vejer mellem 25-30 tons. Dens føde består af små stimefisk og krill, som den indtager ved at fylde mundhulen med vand og sier byttedyrene fra ved hjælp af barderne. Den kan indtage omkring 1 ton føde om dagen...
...Pukkelhvalerne er et af verdens længstvandrende dyr og forekommer sæsonbestemt i alle oceaner fra Arktisk til Antarktisk. Om vinteren/tidligt forår opholder pukkelhvalerne sig ved lave breddegrader, hvor de parrer sig og får unger. I løbet af foråret vandrer de til højere breddegrader, hvor de bruger sommerhalvåret på at søge føde og opbygge deres fedtreserver."

Hver pukkelhval har et unikt mønster på halen og kan genkendes på dette. Instituttet har et løbende projekt med FOTO-ID af pukkelhvaler. Man kan indsende et foto af hvalens hale og modtage information om tidligere forekomster af denne hval. De har et Pukkelhval ID Katalog her - jeg tror faktisk ikke, at "min" hval er i kataloget.
"Flere tusinde pukkelhvalers vandring er kortlagt i Nordatlanten ved hjælp af foto-identifikation, og viser, at hvalerne ofte vender tilbage til det samme ”spisekammer” år efter år."

Husbonden har to japanere på besøg, og de skulle underholdes lidt. Vi tog en sejltur med dem for bl.a. at se på hvaler. Her er vi under et vandfald for at tappe friskt drikkevand - det reneste og mest velsmagende der findes. Der kom lidt vand på linsen... :-)
Vi fangede også søpindsvin. Her sidder de på en sten ved lavvande og kan nemt hentes i et net. 
SE lige de farver, der er på vand og sten!!


Det orange i søpindsvinet er gonaderne / kønsorganerne. Det betragtes som en utrolig delikatesse i Japan og japanerne er storforbrugere af søpindsvin. Det blev spist i går af de fleste - jeg kan ikke fordrage østers og formoder det er lidt samme sag, så jeg skulle ikke nyde noget. Nøjedes med at fotografere!!

Shimoda her nyder at få helt frisk og ren søpindsvin. Gonaderne siges at indeholde en masse gode stoffer.

Så blev det tid til at pilke efter rødfisk. En dybhavsfisk, som visse stedet i fjorden kan fanges på 40-100 m vand. Der er altid god fangst og da det er en af de bedste spisefisk vækker det altid begejstring. Den unge japaner her var pavestolt over sin første fangst.


Bemærk at fotografen afspejles i fiskens øje.

Klaus måtte i gang med kniven, så jeg kunne få ørestenene.


Ørestenen fortæller bl.a. om fiskens alder, men jeg bruger dem til øreringe.

Et view af fjorden som den ser ud lige nu - som I ser ligger der endnu en del sne.

21 kommentarer:

Elfepigen sagde ...

Det må da godt nok have været en oplevelse for gæsterne;) og ikke mindre for os andre igenne billeder;)Rigtig,rigtig flotte;)

Knus og kram herfra

Julie sagde ...

Wauw nogen flotte billeder og hvor må det være noget af en oplevelse at være, se og røre ved den natur.
Fantastisk ;0)
De har da nogen store øjne de fisk

Kisser Laptern sagde ...

Du har trænet.
Billederne er bare klare og fine.
Er det ikke et ret nyt kamera, du bruger? Eller husker jeg helt forkert?

Kirsten Søeballe sagde ...

Skønne billeder.Kan du få registreret "din" hval et sted ?

Fru Olsen sagde ...

Hej Kisser
Jo, jeg fik kameraet i fødselsdagsgave i februar. Det er et hybridkamera, dvs. en mellemting mellem kompakt- og spejlreflekskamera. Sony Nex5. Og så har jeg INVESTERET i et 18-200 mm telezoomobjektiv - av, av, det var dyrere end selve kameraet!! Men det er stærkt vanedannende :-)

Fru Olsen sagde ...

Hej Kirsten
Ja, jeg kan sende billederne ind til Naturinstituttet. Så registrerer de hvalen. Har de den i arkivet forvejen, får den bare tilføjet, at den har været dér og dér på et givent tidspunkt, til dens "journal". Har de den ikke, ja, så bliver den oprettet og fulgt fremover. Der kommer 10-12 gengangere her i fjorden hvert år, og et antal nye.

Fru Olsen sagde ...

Hej Julie

Ja, fisken har store øjne. Fordi det er en fisk som lever på dybt vand, stiger trykket inde i fisken, når den hives op til vandoverfladen ret hurtigt. Det betyder, at svømmeblæren presses ud gennem munden - derfor ser det ud som om fisken rækker tunge. Øjnene popper også ud af hovedet.
Den når nok at fortryde nogen gange, at den hoppede på lokkemaden ;-)

Fru Olsen sagde ...

Hej Elfepigen
Det ER også en stor oplevelse for os andre, som ellers har set rigtig mange hvaler gennem tiden. Men hver gang er det lige imponerende - de ér bare så store og omgærdet med megen mystik. Ville ønske vi havde teleskopsyn og at vi lige kunne stikke hovedet ned under havoverfladen og følge den...

Helle sagde ...

Jeg bare gjentar: vakkert og eksotisk! Det må være både flott og intenst og leve så tett på naturen som dere gjør. Ganske stor kontrast fra det livet dere lever i København?

Fru Olsen sagde ...

Hej Helle

Ja, det er en ganske stor kontrast og er ganske klar over hvor priviligeret jeg er, at jeg kan leve med begge dele.
Det er skønt på hver sin måde.

Stine Hoelgaard Johansen sagde ...

Wauuu, sikke nogel helt fantastiske billeder du har taget, af hvad der måske er dagligdag for jer, men naturfænomener for os. Jeg er helt overvældet over den indsigt du giver os i jeres liv og oplevelser.

Og jeg håber at albuen din bliver god igen. Jeg kender godt det til at "redskaberne/armene" strejker. Det er bare ikke sjovt.

Stine

Unknown sagde ...

Ekslusive bilder og besøk. :))

Marianne sagde ...

Uanset om naturen er i Grønland eller Danmark er den, når den er lige uden for døren, helt fantastisk.

At kunne opleve det du kan i naturen, ja det misunder jeg dig lidt, men jeg kN over andet i naturen , så det er ok :0))

Dejlig weekend til dig og dine.
Marianne L

Kirsten Søeballe sagde ...

Jeg var på højskole med en Kirsten L Egede som bor i Grønland. Hun malede et tre meter højt maleri af hvaler som svømmede dybt ned og op gennem vandet. Det var neget mytisk om en skabelseshistorie eller sådan noget. Et meget fantastisk maleri. Måske du har hørt om hende Dorit ?
Kom i tanke om hende fordi du har lavet dette indlæg om hvaler :-)

Frujensensunikum sagde ...

Tusind tak for de skønne billeder Dorrit - farverne er helt uimodstålige.... tænk at naturen kan lave så flotte klare farver.

Jeg skulle godt nok heller ikke nyde noget af at spise søpindsvin og da slet ikke kønsorganerne ;-((

kh Jane

Anne-kaffekande sagde ...

Din billeder og fortællinger er så fantastiske :-) din blog er min ynglings blog!!! Tak for hjælpen mht billeder og iPad, jeg arbejder på sagen, ind imellem eksamens forberedelserne.. Nyd dagen kh Anne

Madame sagde ...

Det er så spændende at læse, hvad du fortæller - og billederne er enestående smukke!
Ha' en rigtig god weekend, Dorit.

Fluesvampen/Lærke sagde ...

Jeg ved ikke om det kan blive bedre, men du kan få lidt misundelse oven i ;-) fra mig a´.

Det ser skønt ud, gid jeg kunne dufte det.
Rigtig god weekend...

Hanne sagde ...

Tusind tak for fantastiske billeder.
Jeg er helt forpustet over al den smukhed ;)
Kærlige hilsner

Ulla-Bella sagde ...

De må ha hatt en fantastisk fin opplevelse hos dere. Det er så gøy å se dine flotte naturbilder:)

Pia´s Hverdag sagde ...

Altid flotte fotos fra dig ...

Jeg kunne ikke spise østers men gerne søpindsvin, de smager så godt.
I dag nyder jeg også østers.

Held og lykke med udstilling, glæder mig til at læse om den.