tirsdag den 8. februar 2011

Om mine sælskind...

Flere har spurgt til mine sælskind. Nej, jeg skyder ikke selv sæler. Har den holdning, at man ikke skal skyde noget, man ikke selv vil spise. Og det er ikke fordi jeg ikke VIL spise sæl - jeg bryder mig bare ikke om smagen. Den er og bliver for fremmed for en jysk bondetøs, som mig :-)

Og nej, jeg farver heller ikke selv mit skind.
Og så alligevel... jeg farvede en del skind pink, da min datter skulle giftes i Brasilien. Hun ville gerne have pink som tema. Så jeg farvede skindene i vaskemaskine med tekstilfarve (batik), men skindene bliver hårde. Så de skal "kammiutes" bagefter. Tygges, krammes og krølles igennem for at blive bløde. Og derefter dampstryges. Men så er de også OK.

Jeg køber mine skind her i Grønland. Og man skulle tro, at jeg havde lettere adgang til dem, og at de er billigere. Men nej, det er ikke tilfældet. Jeg køber dem i byens butikker og giver typisk 3-400 kr. for et lille naturfarvet skind i kvalitet C ell. D, dvs. med en del skader. Skal man sy større ting skal man selvsagt have skind i bedre kvalitet, men altså også til en noget højere pris.
De farvede skind giver jeg fra 750 - 1600 kr. for, alt efter størrelse, også i C ell. D kvalitet.
Så egentlig skulle jeg nok tage lidt mere for mine sælskindsprodukter, men det er lidt svært, synes jeg, og jeg skal jo heller ikke leve af min produktion - den er for sjov eller "fløden i kaffen".

Fangerne i Grønland kan indhandle skind måske 70 steder i grønland. Skindene bliver sendt til Great Greenlands garveri, hvor de garves og indfarves. Butikkerne køber så deres skind her. Og dem, der IKKE tjener godt på det, det er altså fangerne!

14 kommentarer:

June Rothmann sagde ...

Hej Dorit :-)

Og jeg var ellers så sikker på, at du ville kunne få dem billigere....og fangeren få mere ud af det, når du så (altså troede jeg jo) købte dem direkte. Men så blev jeg da det klogere ;-)

Tak for info.

Og ja....du sælger for billigt ;-)

K.H June

Fru Olsen sagde ...

June: ja, det skulle man tro, men sådan er det altså ikke. Har hørt om nogen, som køber direkte på Great Greenland, men jeg vil altså stå med skindet i hånden og se og føle det inden jeg køber. De svinger nemlig en del i kvalitet. Hvis der er en særlig farve du vil have, og hvis jeg kan få den, vil jeg gerne købe til dig. Kan se, at i DKL er farvesortimentet ret begrænset. Du siger bare til.

Kisser Laptern sagde ...

Pink sælskind til din datters bryllup i Brasilien. Spændende familie og spændende festregi.

Glædelig ..øh .. onsdag.
Kirsten

Laila-H sagde ...

Hold da op, jeg var slet ikke klar over, der var så mange forskellige slags sæler. Især grøndlandssælen er meget smuk med sit brogede skind.
Jeg har forelsket mig i en af dine punge på Amio, jeg bliver nok "nødt til "at købe den

Lene sagde ...

Tak for info. Det kan ind imellem være godt at fortælle lidt baggrund. Mange mennesker forstår ikke altid at os med de "dyre" produkter, skal have "SÅ meget" for vores ting. Kender det selv - uld og silke er desværre også dyrt i indkøb, så jeg burde nok også tage mere for mine ting, men synes også det er svært.

Du spurgte til mit grønne tørklæde...
Nej, kanten er ikke sømmet. Den er filtet, det synes jeg ser flottere ud :)

God dag til dig.

Kærligst Lene

Pia´s Hverdag sagde ...

Tak for info, det er altid rart høre lidt baggrund.

Lydert sagde ...

Hvor er det godt at høre lidt om dine skind. Jeg kan godt have det lidt svært med skind/pels, men det hjælper, at man ikke opdrætter for skindets skyld, men ren faktisk bruger hele dyret. Og smukke: det er de i høj grad

Anita Tørmoen sagde ...

Utrolig flotte bilder av skinnene dine:) Dyrt var det, men forstår godt at du allikevel vil holde på:)

Marianne sagde ...

Kan godt forstå det med kun at skyde det man kan spise.
Her jos os, som ikke er jægere, giver vi kun de dyr navne som ikke skal spises. Altså hedder vores andrik ikke Mogens eller sådan noget. Det gør det lettere at adskille ting.
Ja, det er jo det sædvanlige at dem der gør det store arbejde , jægerne, ikke bliver så godt betalt som de burde.
De skind jeg kan se på billederne er skønne.
Det er så sjovt med priser. Der er mange der siger til os der laver noget unikt at vi tager for lidt. Men hvad sker der, sættes prisen op, er det tit de samme der ikke længere køber, da det jo er steget helt vildt ;0)
Men jeg vil sige det sådan- du tager ikke for meget ;0)
Positive tanker fra Marianne

Bettina Holst - om kunst, indretning, kreative ideer o.ma. sagde ...

Spændende at høre baggrunden :-). Og som så mange andre, der sælger egne producerede varer, så sælger du for billigt :-)

Pudsigt, at du har dette emne på tapetet. Jeg havde ikke set din blog før efter mit eget indlæg på min blog, om det at sælge sine egne ting (fik tanken efter modtagelsen af en vittighed idag på mail) - mit indlæg er ikke om selve prisen men bare om selve salgstalentet el. mangel på samme.....

Tror vi er mange i dén båd. Både med priserne og det at skulle sælge egne ting. Puha det er sørme det sværeste :-)

Anonym sagde ...

Set er som regel altid den der producerer tingene, det være sig fiskere, landmænd eller jægere (og kreative damer :-D ) der får mindst ud af det rent pengemæssigt set. Men både skindene og de ting du laver af dem er utroligt flotte.

Hilsen fra

fru Jensen
Gudhjem

KirstenK sagde ...

Flotte skind du har...jeg var ikke klar over at de var så dyre...
Helle for ikke, at skulle sidde og "tygge" skind... specielt ikke efter at de er farvet!

Basse Bufas sagde ...

Hej Dorit
Mange tak for infoen. Jeg var godt klar over det med priserne, for min mor har haft en butik i Nuuk for nogle år siden. Hun handlede blandt meget andet med skind og skindvarer.
Jeg bryder mig heller ikke om hverken sæl eller hvalkød. Igen det er nok ikke noget for en jydetøs.
Rigtig god weekend
Tina:-)

Helle sagde ...

Hejsa. Vil det være muligt at købe et større grå skind direkte af dig.
Hilsen Helle