torsdag den 30. august 2012

Livet leves NU - en lille historie

"Livet leves forlæns og forstås baglæns" - noget i den retning skulle Søren Kierkegaard have sagt. Og i min optik er det jo ikke løgn, omvendt leves livet NU. Lige NU. Ikke for-et-øjeblik-siden, eller lige-om-lidt. For-et-øjeblik-siden kommer ikke igen, og lige-om-lidt er allerede blevet til for-et-øjeblik-siden.

Bjørn Eidsvåg siger det sådan her: Når i morgen kommer, er i dag blevet til i går.

Livet, og dét at bo i Grønland, har på godt og ondt lært mig, at jeg véd, hvordan verden så ud i går, og hvordan den ser ud NU, men jeg ved ikke, hvad der kommer. Altså gælder det om, at være bevidst om at være her, leve HER og NU, og så ser vi, hvad der kommer. Noget af det har Grønland gjort ved mig, noget andet er bevidst tillært om, at foretage et valg og vælge at fokusere på det gode, det positive, det glædelige, her og NU.

Spontanitet og planlægning er to modsatrettede ting for mig - spontanitet har en stor værdi, mens planlægning i forhold til hverdagen stort set ikke eksisterer. Hvad glæde er der i at planlægge en weekend i fjorden om 3 uger, fordi denne weekend skal jeg altså have ryddet op på loftet? Om tre uger er det ikke vejr til weekenden i fjorden, mens vejret er kanongodt denne weekend. Eller i aften skal jeg ordne strygetøj? I aften er det havblik, sol og perfekt vejr for laksefiskeri, eksempelvis. Så kan det da ikke nytte noget, at man står inde og stryger tøj!!? Herregud, det kan vente, det render ingen steder. Og når det er sæson, så er det altså sæson. Lige nu er det bl.a. sæson for bær...


Vi har nogle gode venner, som da de kom for 12 år siden, ikke kunne forstå, at Klaus og jeg kunne finde på, at svare: ja tak, men hvis vejret er godt, kan vi ikke, på en middagsinvitation. Ja, de var faktisk forargede. Men i dag har de fuldt ud forstået det og praktiserer det selv.
Det handler også om opmærksomhed, tilstedeværelse og nærvær. Kig dig omkring og vær dér, hvor du ér, når du er der!! Glem alt andet, det er jo ikke interessant lige nu. Hvad sjov og glæde er der fx. ved at ligge i hængekøjen forestillende, at nyde solen og udsigten, hvis hjernen kværner rundt i udfordringer på arbejdet, regnskaber eller at du skal huske, at købe mælk?


Klaus og jeg er begge to naturmennesker og udelivet betyder alverden for os. Vand og sol er livgivende - ikke noget under at fortidens mennesker tilbad solen. Altså gælder det om, at udnytte det, når Moder Natur viser sig fra den gode side, så kan computer, vasketøj, regnskaber eller middagen vente til de mørke timer - for de kommer jo, det ved vi trods alt. Og så kan vennerne jo tage med ud at sejle i stedet for :-)

Noget af det gode ved at bo her i Grønland, er at naturen ikke er noget vi kører ud og kigger på om søndagen, men vi lever i, og i høj grad med, naturen. Det er den, som bestemmer slagets gang.

I Grønland har vi den bedste sommer nærmest i mands minde - vi er ude, vi er ude, og så er vi lidt ude... vi nyder, vi nyder meget og så nyder vi lidt mere - farver, dufte, lysets spil i himmel og hav, skyernes kreationer, dyrelivet, blomsterne - ja, alt det skønne, som Moder Natur tilbyder os :-))


DERFOR, kære blogvenner, har I ikke set så meget til mig på det sidste. Og måske må I vente lidt endnu, men jeg render ingen steder - det håber jeg heller ikke, at I gør.


Nå, det blev til en længere filosofisk "snak" om vores livsstil og -indstilling - håber du forstår, hvad jeg mener, og at du måske tager noget af det til dig, hvis du ikke allerede lever i nuet??


Håber, at du har nydt billederne undervejs?!

17 kommentarer:

Den gamle krage sagde ...

godt, smukt og helt korrekt brølt, løve!
Det kan simpelthen ikke siges bedre.

Næste skridt her er så et fast greb i egen barm, for selv om du har så evig ret, kommer man/jeg ufattelig nemt til at tilrettelægge mit liv som en række perler på en snor.
Så husk nu på, Ellen: LEV! nu!

Den gamle krage sagde ...

godt, smukt og helt korrekt brølt, løve!
Det kan simpelthen ikke siges bedre.

Næste skridt her er så et fast greb i egen barm, for selv om du har så evig ret, kommer man/jeg ufattelig nemt til at tilrettelægge mit liv som en række perler på en snor.
Så husk nu på, Ellen: LEV! nu!

filipovsky sagde ...

Enig. Fantastisk post og flotte billeder (som altid!).

Marianne sagde ...

smuk tekst og billeder. Sådan prøver jeg også at leve nu. Jeg lever jo også i naturen, tæt på i hvert tilfælde og jeg står heller ikke og stryger hvis vejret er til jeg kan være derude.
Vejret er så skønt og smukt for tiden - og jeg nyder det, nyder haven nyder rigdommen.

Dejligt at høre I nyder den gode sommer.

Tanker og kram - Marianne

Moster Pips sagde ...

Du har ret, ikke alt det her planlægning, men bare vær i nuet.
Det må være fantastisk med alt den natur lige udenfor døren, det kan man godt savne her midt i byen.

Michael Seeger Hanmann sagde ...

Vidunderligt indlæg Dorit, vi mennesker er de eneste indvier der er i stand til at tænke i alternativer, det er praktisk engang imellem, men det er en forhindring når vi har tankerne et andet sted end i nærværet med sine omgivelser, enten det så er den vidunderlige natur, eller i relationer til omgivelserne.
Dejlige billeder, jeg kan godt forstå at i nyder vejret og Grønland.
God Torsdag aften.

Susan sagde ...

Har bestemt nydt de smukke billeder :-)

Edny sine puslerier sagde ...

Herlig! Nyydelige bilder!!

annelises kreativiteter sagde ...

Dejlig beskrivelse af livet i Grønland. Du har så ganske ret, man skal nyde udelivet når det er til det. Det prøver vi også på, da vi har en dejlig natur her på Djursland. Tak for en dejlig billedserie.

Bodil sagde ...

Slik en nydelig tekst og flotte bilder...
Jeg må øve meg mer på å leve NU, livet kommer ikke i reprise!

dqpage sagde ...

jeg har i høj grad nydt dine fotos
- og din livsindstilling.
Den kunne jeg godt lære noget af.
Jeg er meget slem til at ville planlægge alting.
hilsen Mona

Tro Håb og Kærlighed sagde ...

Jeg tror, det at leve tæt på naturen og være opmærksom, giver os en anden dagsorden. Vi takker ikke nej pga. godt vejr, men vi benytter alle chancer for at være ude - og ærger os lidt i det stille over at gå glip af en tur i kajak eller i løbeskoene!

margsan sagde ...

Härliga bilder du ha tagit!

Fletværket sagde ...

Dejligt indlæg med kloge ord - og jeg nød billederne undervejs.

Unknown sagde ...

Ih hvor der ser skønt ud, min mand har familie i Grønland og vi drømmer om at få dem besøgt. Super billeder. Jeg arbejder også stærk med at leve i nuet, har anlagt stor køkkenhave og drivhus, det har taget meget af min tid i sommer så huset og regnskaberne lader meget arbejde tilbage at ønske. Men jeg har besluttet mig at den glæde og frihed som haven giver mig ikke kan gøres op i manglende rengøring, som jeg jo som du skriver får masser af tid til når det regner og sner udenfor. Men det er svært at slippe alle tankerne, jeg har i voksen alder fået konstateret adhd uden så meget (h)yperaktivitet. Men det gør det svært at strukturere og planlægge den tid jeg har. Men skemalægning og alarmer på tlf hjælper mig en del. Nå tilbage til dine skriblerier som glædede mig meget at læse, giver nyt mod på jeg er på rette spor, tak for det;)
Dit citat af Søren Kirkegaard har jeg haft på min facebook det sidste års tid;) Meget rammende.

Pia´s Hverdag sagde ...

Som altid nyder jeg dine skønne fotos, og ja, jeg kan også komme udenfor i en faret, når vejret er til det, så må de andre sysler ske når det regner eller sent om aftenen når det alligevel er mørkt eller for koldt til at være ude.

ANNEPÅLANDET sagde ...

Fantastisk! Jeg kunne ikke vært mer enig. Vakre bilder!