tirsdag den 8. marts 2011

Klare svar

Der er egentlig sket meget i vores lille verden siden jeg sidst skrev her på bloggen. Jeg vil lige opdatere jer, der følger lidt med, og samtidig takke for jeres varme hilsener og kommentarer - det er dejligt, at vide, at vi på den måde ikke er alene. Det er jeg virkelig glad for!
Jeg har altså brug for at får orden på det kaos af tanker, der er, og for også at skrive om de ting, som er svære. Livet er ikke lutter lagkage.
Læs med, hvis du orker...

I går havde jeg besluttet mig for, at få talt direkte med far om hans situation og om hans formodede valg.
Han har hele tiden været ganske klar i hovedet og meget bevidst om sin situation. Hans hjerne og realitetsopfattelse fejler absolut ingenting.

Jeg vidste lige til dørtrinnet ikke om jeg kunne, og jeg måtte gå en lille omvej fra stationen til sygehuset, for lige at få tankerne på plads. Men far hjalp faktisk selv til. Da jeg gav mig til kende, åbnede han øjnene helt, kiggede op på mig med et klart og direkte blik, rakte sin rystende hånd op til min kind, og så vidste jeg, at der var god kontakt, og det føltes helt særligt. Som om han havde ventet på, at jeg kom, som om han bad om forståelse. Han plejer ikke at være fysisk på den måde. Det øjeblik glemmer jeg aldrig.

Jeg spurgte hvordan det gik, og svaret var selvsagt: "dårligt". Så spurgte jeg til, hvordan det kunne være, at han ikke havde sonden i? (De havde prøvet 3 gange, men forgæves). Fordi han ikke ønskede at leve mere! Sådan! Han kunne ikke klare mere og ville ikke mere. Han ønskede bare at dø, og ønskede, at det skulle gå hurtigt. Og han havde haft et godt liv. Hvor det tidligere var svært at høre og forstå, var det her klar og tydelig tale. Så vi fik en god snak om tingene, og jeg endte med at sige, at jeg var ked af det, men respekterede hans valg - og det gør min bror og jeg, fremtidsudsigterne taget i betragtning (grøntsag på langs).

Da min bror lidt efter kom, refererede jeg for ham, i fars nærvær, hvad far havde sagt, så der var rene linier. Og igen blev fars beslutning bekræftet. Senere på dagen blev det bekræftet flere gange, hvor far selv sagde det til læge og sygeplejersker. Og han meddelte, at han heller ikke ønskede medicinsk behandling mere, hvilket vi først blev lidt overraskede over - vi skulle lige synke den - men så gav det jo egentlig god mening. Smertestillende ville han heller ikke have, men det fik vi ham dog overtalt til. Han fik en morfinsprøjte i aftes, og fik for en gangs skyld en god nats søvn.

I dag har han igen bekræftet sit valg, og måtte så tage beslutning om, om han ville fravælge genoplivning, i fald der skete noget. Først ville han gerne genoplives, men da lægen fortalte, at de ville respektere hans fravalg af behandling og mad, men at det så gjaldt "hele pakken", dvs. ingen genoplivning, valgte han dette. Igen klart og tydeligt. Omvendt kunne han vælge det hele til, hvis han ville.

Han havde ikke fået smertestillende siden aftenen før og havde mange smerter, men først da min bror og jeg var der, accepterede han det. Som om han ikke stolede på, at det kun var smertestillende han fik. Siden da har han fået morfin. Han sover og er vågen kort, hvor han så heller ikke vil have væske. Sikke en vilje og sikke en styrke. Det må virkelig kræve sin mand, når man er tørstig. Han får bare fugtet munden.

Det er hårdt og svært på den ene side, stærkt og respektindgydende på den anden. Sorg og glæde, tæt forbundne i bogstaveligste forstand. Vi er kommet tæt på ham (og hinanden) og det er glædeligt, at vi på den måde, kan være noget for ham, at vi kan støtte ham på hans sidste rejse. Vi får muligheden for at sige farvel. Men det er fuldstændig surrealistisk på denne måde, at understøtte hans død. Vi er dog overbeviste om, at det er det bedste vi kan gøre for ham.

32 kommentarer:

Dortheivalo sagde ...

Mine varmeste tanker går til jer alle tre.. jeg har ikke ord, men synes I er stærke, modige og virker som fulde af kærlighed. Kram fra Sisimiut

Margith sagde ...

En meget smuk beskrivelse af forløbet, en meget stærk Far du har. Vi har oplevet det samme med min svigermor hun valgte også alt fra undtagen smertestillende og det hårdt og stå ved siden af. Ønsker dig styrke.
Knus.

KirstenK sagde ...

Jeg sender jer også de varmeste tanker og med det samme går mine tanker tilbage til min egen far, der også, da han var uhelbredeligt syg af kræft, tilkendegav at han ikke ville leve mere og ikke ønskede at prøve flere "fiduser" som han sagde...Han blev dog overtalt til at blive holdt smertefri i den sidste tid...og de store morfindoser forkortede vel nok også hans levetid, men det var jo det han ønskede. Eftrefølgende er både min mor og mine søskende glade for at vi havde "rene liner" og at vi fik sagt farvel til ham inden han gled ind i morfintågerne... Det er svært og smerteligt det i står i nu...men det er trods alt mere værdigt at få lov at dø i fred, hvis udsigten er at ligge som en grøntsag...Håber i trods alt får gode stunder med din far...

Marianne sagde ...

I gør lige nøjagtig det i kan/skal, i er der, i støtter ham og respekterer ham. Det er utroligt hårdt og som du skriver, surrealistisk, men i gør det.
Jeg ønsker for din far og for jer at det må gå som i ønsker!

Mange kærlige tanker.
MarianneL

Anonym sagde ...

Det er en barsk omgang I er igennem. Men hvor jeg dog synes det er smukt, at I respekterer hans ønsker. Det kræver sin mand og ligge der og stå ved sin beslutning, men det kræver bestemt også sit og stå ved siden af og se på. Jeg kondolerer

Anonym sagde ...

Wong Wai:
STÆRKT; Dorit ;-)
Grønlændere "ser" mening..... ila`?
Ellers som "Dortheivalo".
GODT DU blev "der".... DU vil i "fremtiden" være glad for at DU blev HER ( er her)...
STORKNUZZER fra Wong Wai.....

Grith sagde ...

Åh, jeg føler med jer.
Jeg synes det er meget prisværdigt at I kan støtte jeres far i det svære valg.

For selv om livet ikke er vær at leve er der stadig meget at sige farvel til.

Det er flot.

Jeg sender jeg de varmeste tanker.

Hilsen Grith

Kludemutter sagde ...

Det er så hårdt at se på,
heldigvis har i fået talt godt sammen. Nej, det klem glemmer du aldrig.
Jeg tillader mig at håbe på din far snart får fred, som han ønsker.

Hilsen Yt.

Trine F sagde ...

Det er en meget hård tid i gennemgår lige nu.
Men det er godt at i kan tale sammen om det alle tre.
Det er vigtigt bagefter at vide at man var der, til både støtte og trøst.
Som jeg har skrevet før er det vigtigt at i passer godt på jer selv i denne tid.
Varmt knus herfra

Kirsten sagde ...

Det er uvurderligt at I har klare linier - dyb respekt for det og mange tanker til jer.

Frøskuffen sagde ...

Hvor er det hårdt at læse dine ord og hvor er det uhyggeligt beskrivende det billede. det siger bare alt.
Vi har også slem sygdom rigtig tæt inde på livet lige nu, så jeg kan nemt følge dine tanker.

Unknown sagde ...

Kjære deg, jeg har lest de siste innleggene dine. Som utenforstående må jeg si at jeg forstår din far så godt og det er ingen grunn til å misforstå han. Jeg støtter dere og det er bare til å respektere din fars vilje. Klem. :))

Unknown sagde ...

ET klem herfra.
Det er gribende, men stærkt at læse om din fars beslutning. Jeg kan godt forstå at det er svært at acceptere, men jeg tror at det er en stor gave til jer den dag jeres far er væk.
Håber at i får en god sidste tid sammen.

Stella Dea sagde ...

Kære Dorit.
Du skal vide, at det er meget klart at læse, at du har accepteret din fars valg. Selv om det er svært, kan jeg tydeligt læse, at du har forstået og accepterer og respekterer din fars situation og beslutning. Folk viser ofte en fantastisk styrke før den sidste rejse og lige det, gør det ofte lettere for os andre at tage afsked og forstå.Dejligt at i lige nu når hinanden, ikke så meget med ord, men gennem hjertet, der hvor tingene VIRKELIG betyder noget og ord ikke er nødvendige. Mange tanker til dig.

Anita Tørmoen sagde ...

Heldigvis at din far kan uttrykke sin egen vilje slik. Det må man jo bare respektere. Jeg synes dere gjør en stor tjeneste til deres far ved å være der for han.

Mette Lykke sagde ...

Jeg knuser dig med tankens kraft.
Det er en hård tid at skulle farvel,din far er stærk og besluttet, og i kan sammen få en smuk afslutning på livet. Som du kan bære i dit hjerte, viderer på livets vej.
Pas på dig selv min ven.

Anonym sagde ...

Det må være utrolig hårdt og jeg kan ikke forestille mig, hvad det kræver af jer. Men jeg tænker, at jeres far må finde ro og den nødvendige styrke i jeres opbakning.
Jeg ønsker jer fredfyldte og kærlige stunder i hans sidste tid.

Pia´s Hverdag sagde ...

Stærk læsning, hvor er det godt at I kan forstå det og at I er i din fars nærhed og kan støtte ham.
Det er en stærk vilje, men forståelig langt hen ad vejen.
Kærlige tanker herfra ...

Lene sagde ...

Ja, det må være med meget blandede følelser, men i gør det i kan og skal. I respekterer hans valg og støtter ham i at komme herfra med værdighed. De klare linier og den nærhed i har fået af det vil gøre at det bliver lettere bagefter.

De varmeste tanker

Marlene sagde ...

Fik gåsehud over det hele. Uha det er hårdt.

Føler med Jer alle tre og håber din far må få fred som han ønsker.

De største og bedste tanker sender jeg hermed.

Knus og Kram ♥

Marlene

Kisser Laptern sagde ...

Det er så vigtigt at det bliver på din fars måde.

Min far døde i sin egen seng, og hvor har vi efterfølgende været glade for at kunne sige: Det var som han ønskede det.

Bedste hilsner
Kirsten

Michael Seeger Hanmann sagde ...

Det aftvinger respekt Dorit, at være klar i tanke og så bastant at ønske at give slip, men jeg kan godt se, at når din far syntes at han har haft et godt liv så langt, så er det en dejlig oplevelse for ham af tage med videre, fremfor at skal tilbringe en del tid lænket til en seng med flere og flere smerter til følge, men det er hård kost for din bror og dig, i sådan en situation er man magtesløs.
Mine tanker er ved jer Dorit.

Basse Bufas sagde ...

Varme tanker og dyb respekt herfra.
Tina

violykke sagde ...

åh mine tanker er hos jer, det er så smukt at i følger hans sidste vilje ♥

Elfepigen sagde ...

Sødeste Dorit;) Det var modigt men helt rigtig af dig...det er svært at se på men jeg har også den holdning at vores forældre skal have lov til at vælge selv..men det gør det jo ikke mindre svært for en selv;.. hvor jeg dog føler med dig og mine tanker er med dig...

Rigtig,rigtig mange knus og kram herfra

Kristine sagde ...

SÅDAN!
Og selvom det lyder tåbeligt, så er det altså dejligt at høre, at I alle sammen har fået fred.
Fortsatte tanker herfra.

Kh og knus
Kristine

Pia sagde ...

Det er meget følelsesladet for mig, at læse med i dit liv lige nu. Alt for meget minder mig om min fars situation. Ønsker, håb, afmagt og afklaring. Jeg har fæstnet mig ved at du har oplevet øjeblikke, du altid vil mindes, uanset hvad, nøjagtigt som jeg.
Sender mine tanker endnu en gang.

Mosekonens univers sagde ...

Kære Dorit - varme tanker og kram herfra

Helle Mikkelsen sagde ...

Godt i støtter din far i hans beslutning, selvom det er svært. Nyd de rigtig gode og uforglemmelige øjeblikke i har nu. Vi har for lidt over ½ år siden været det samme igennem med Johns far. Tanker og kram fra mig.

Anonym sagde ...

Kom lige forbi for at se om der var nyt.
Sender mange kærlige tanker afsted!
KRAM :-) Inge

Tro Håb og Kærlighed sagde ...

Stærkt, sejt og værdigt! Men naturligvis også hårdt og sorgfyldt!
Guds fred og alt godt!

Anonym sagde ...

Vil ikke skrive andet end at billedet er helt fantastisk...