tirsdag den 30. november 2010

Bjørnejæger - et akrylmaleri/collage

Jeg er så småt ved at finde mit malergrej frem igen - det er tid, hvis jeg skal nå at have en udstilling klar til april. Det er min forårsudstilling, som jeg nu skal have for 12. år i træk her i Nuuk, på en af byens gode restauranter.

At male er en vinterbeskæftigelse for mig, trods den ringe lysmængde udenfor - mit arbejdsværelse er plastret til med dagslyslamper - men det kan være svært at komme i gang. Ikke fordi lysten og inspirationen ikke er der, men... ja, men hvad? Jeg ved det ikke, men jeg skal i alle fald samle mig sammen og fokusere på det i lang tid, inden jeg reelt kommer i gang - der skal ligesom varmes op. Jeg går tre gange rundt om mig selv, billedligt talt og hjernen er dybt optaget af farvekompositioner, teknikker, motiver, eksperimenter - kan det nu lade sig gøre? Jeg er langt væk i min egen verden.

Hvis jeg ikke rigtig kan komme i gang, tager jeg, nærmest med lukkede øjne, et par farver, starter med nogle "klatter". Trækker mig tilbage og ser. Lader mig inspirere af, hvad min underbevidsthed har frembragt, og lader det dermed være op til "maleriet at bestemme".
Opvarmingen blev bl.a. til denne lille 20 x 20 cm mixed-media-maleri-ting kaldet "Bjørnejæger II". Ville afprøve forskellige teknikker, bl.a. silke, for at undersøge transparensen. Det blev selvfølgelig ikke helt som jeg ville, men erfaringen er god at have med i det videre arbejde.

Jeg er også i gang med to stk. ganske små 10 x 10 cm med isbjørnemotiver, som jeg skal have med til Kirsten, når jeg skal til Danmark d. 3. dec. Det lille format er ganske uvant for mig - jeg har det bedst med formater oppe i størrelsen 100 cm x 100 cm eller mere. Men det kommer...

Flere har spurgt til min malerier, som jeg viser på min hjemmeside www.doritolsen.dk. Bl.a. er der spurgt til priser og der er malerier, der ikke er på hjemmesiden, men på bloggen.

Der er ikke priser på, fordi malerierne typisk ér solgt, når de når hjemmesiden. Jeg sælger de fleste af mine malerier på mine udstillinger, og dem, der bliver tilbage, ryger typisk i løbet af den følgende tid. Jeg har ofte bestillinger og dem får jeg som regel ikke lagt på hjemmesiden, men nogen gange kommer de her på bloggen.

Et lille pip om vejret...

Mht. den ringe lysmængde her, så er det så mørkt, så mørkt for tiden, fordi vi jo ikke har sne. Tænker meget på, at det jo normalt er sådan det er i Danmark, hver vinter. Vi har det normalt meget lyst pga. sneen, og det er derfor vi trives så godt her om vinteren. Nu har vi, hvad der svarer til en typisk dansk vinter. Jeg er nærsynet og desværre også natteblind. Når det så regner og er mørkt, som i "en brøndgravers røv", som jeg plejer at sige, så går det helt galt, især ved bilkørsel er det et problem. Og vi må have lys på hundene, når vi er ude. I morges, da jeg kom på arbejde, snakkede jeg med en af mine kolleger - han kommer fra Upernavik oppe nordpå, og som han sagde: det er mørkere end den mørkeste tid deroppe, hvor solen går HELT ned tre måneder om året. SÅ er det så gu mørkt!!

Jeg kan næsten ikke vente til den 23. dec., så kan jeg hver dag tænke på, at vi vinder ca. 4 minutters lys hver dag - helt frem til marts.

Underligt, som sol - og lys - er livsvigtigt for os mennesker. Vi ved jo at kroppens indre ur bruger den mængde lys, der kommer ind gennem øjnene, som indikator på, hvilken tid på dagen det er. Lige nu må min krop, så tro, at det er nat hele tiden! Så tror pokker jeg er træt!

Savnet af lys går mig virkelig på i år. Det eneste lyspunkt, er at vi slipper for at skovle sne.

Fandt denne lille forklaring på nettet:

Overbornholmeren
Kroppens døgnrytme styres af hjernes indre ur, kaldet nucleus suprachiasmaticus (SCN) eller den suprakiasmatiske kerne. Den består af en lille gruppe nerveceller, og sidder i hypothalamus inde midt i hjernen, lige der hvor synsnerverne fra de to øjne krydser hinanden.
I overbornholmeren findes en række komplicerede molekyler, de såkaldte "klokkegener" der følger en cyklus på cirka 24 timer. Overbornholmeren sender impulser fra klokkegenerne ud til andre dele af centralnervesystemet, som indordner sig under overbornholmerens rytme.
Det gør overbornholmeren til en slags dirigent for mange af kroppens kemiske processer, heriblandt produktionen af alle kendte hormoner, som følger en døgnrytme. Det gælder blandt andet kortisol, som holder dig vågen, melatonin, der får dig til at sove, og serotonin, der regulerer humøret.

6 kommentarer:

Kirsten Søeballe sagde ...

Ihh Dorit du kan tro jeg glæder mig :-))

violykke sagde ...

Det er helt utroligt som du kan , de isbjørne er bare så smukke.

Anita Tørmoen sagde ...

Kjempeflott bilde:)

KirstenK sagde ...

Jeg synes rigtig godt om bjørnejægerbilledet, specielt et jeg vild med den blandingen media/ maleri

Unknown sagde ...

Kæreste Dorit, Vil dine evner da ingen ende tage, jeg sidder her med underkæben hængende ned på tastaturet og tænke på alle de fine og forskellige ting du altid har her på bloggen. Jeg kan slet ikke forstå hvordan evnerne kan række så vidt.
Det er et helt fantastisk billede.

Jeg ville ønske jeg kunne sende lidt hvidt sne til dig. I øjeblikket fyer sneen omkring os så ikke engang hunden skal ud og tisse :o)
Det kan nu godt blive nok, selvom jeg lige som dig syntes, at den hvide sne er laaangt hyggeligere end trist og grå december.

Ha' en rigtig god aften.
Jill

Fru Olsen sagde ...

Tusind tak for jeres dejlige kommentarer alle sammen !