tirsdag den 23. november 2010

Det lækreste garn af uld fra moskusokse - er det noget for dig?

En af mine bekendte sælger det lækreste, eksklusive garn 
lavet af 100% moskusuld. 
Er det noget for dig?


Ulden er samlet af grønlandske kvinder i Kangerlussuaq, hvor vi har en stor fast bestand af vilde moskusokser. Når okserne bevæger sig omkring i landskabet hænger totter af uld fast på grene og buske. Det er disse totter, som indsamles.
Efter indsamling renses garnet manuelt for de lange, stride dækhår og kun underulden bruges. Ulden sendes til Danmark til kartning, spinning og farvning, hvis det skal være farvet. Garnet har de smukkeste naturlige farvetoner, det er eftertragtet og svært at skaffe
Moskusoksens pels består af lange stride dækhår og en ulden underpels. Dækhårene er med til at holde vind og vand ude og underulden beskytter mod selv den værste polarkulde - ofte ned til nogen-og-fyrre-minusgrader. Moskusulden er mange gange varmere end fåre- eller lammeuld og er meget let. Det er også ubeskriveligt blødt og egner sig derfor godt til beklædning, som ikke skal veje for meget.
Ulden har desuden det særkende, at den ikke filter, og faktisk kan man snildt putte et sjal eller tæppe i vaskemaskinen og det kommer ud som det blødeste, blødeste, uden at miste facon eller egenskaber.


Her må jeg lige indskyde, at min gravhund Ronja, og vennen Alberth har hver deres hundetæppe hæklet i dette garn - måske verdens dyreste hundetæppe?? Intet er dog for godt til vores firbenede venner :-) De ryger jævnligt i vaskemaskinen - ja, altså ikke hundene :-)


En-trådet moskusgarn i farver
Det en-trådede garn fås i 7 farver. 
Det ligger i bundter af 50 gram og koster 375,- 
Jeg kender ikke løbende meter - måske omkring 400 m pr. 50 gram - men ved dog, at det rækker rigtig langt. Til et stort strikket, trekantet sjal på p. 2,5 bruges 100-120 gram. Og så har du det mest eksklusive sjal, man kan forestille sig.


7 smukke farver: Gyldenbrun, Kaffebrun, Sort, Aubergine, Vinrød, Oliven, Mørk oliven.


Naturfarvet moskusgarn
Garnet fås også i sin naturlige bløde brune farve, både en-trådet og to-trådet. Det koster 10 kr. pr. gram.
Heller ikke her kender jeg løbelængden, men 50 gram to-trådet rækker fint til 3 par lange, strikkede muffedisser med snoninger.
Har du lyst til at erhverve dig et bundt, er du velkommen til at sende mig en mail (find den under min profil). 
Jeg skal lige sige, at porto lægges til garnets pris. Til DK: 20,- for 100g og 35,- for 250 grams forsendelse.
Måske skal jeg også lige bemærke - om ikke andet for en god ordens skyld - at jeg ikke tjener på dette - jeg sætter det på bloggen her, ene og alene for at udbrede kendskabet til dette fantastiske garn.

10 kommentarer:

violykke sagde ...

Åh det er sejt, jeg overvejer lige :0)

Anita Tørmoen sagde ...

Vakkert garn:)

LisBethLys... sagde ...

WOW! Hvis jeg lige pludselig får lidt penge til overs, så tror jeg måske, at jeg skal have et par nye luffer i moskusgarn. Hvor mange gram mon der går til??? Har du noget, du kan sammenligne med? Måske muffedisserne, som du nævnte?!

LisBethLys... sagde ...

Hej Dorit! Du må vist lige hjælpe mig lidt... Jeg tænker alvorligt på at anskaffe mig noget af det lækre garn... Men bliver sådan i tvivl om, hvor meget og hvor lidt, jeg får brug for - og får råd til... Jeg har gået og tænkt på at hækle i sort, for det går jo godt til alt overtøj.
Du skrev til mig, at "et nøgle på 50 gram af det totråede er i hvert fald nok", men det ser ikke ud til at det to-trådede bliver farvet i sort. Er det rigtigt forstået? Undskyld de mange spørgsmål... Men tankerne kører rundt i knolden på mig!
Hej fra LisBeth.

Arnica Lykkegaard sagde ...

Hvordan kan det være at det naturfarvede garn er dyrere end det farvede? Hvis jeg regner 10 kr pr gram bliver der 500 kr for 50 gram natur?
Hilsen Arnica
post@arnica.dk

Anonym sagde ...

Jeg var på Grønland i 2008 og købte 50 g moskusgarn i naturfarve. Jeg har strikket mig et par luffer af garnet. Jeg netop er kommet hjem fra en lille ferie i Ilulissat (april 2011), hvor jeg havde lufferne med, de var dejlig varme og blev meget beundret. Nu er de vaskede på 30 grader og er lige så fine og bløde som nye. Med hensyn til pris ligger prisen ved salg i Grønland også på ca. 385,- kr. for 50 g. Mange hilsner fra Vibeke, der meget gerne vil til Grønland igen.

Susanne sagde ...

Jeg kan bestemt også kun sige gode ord for moskusulden. Spinder det selv og elsker at strikke og svøbe det omkring mig. Det er faktisk ren terapi at spinde det;-) Mit lille barnebarn og datter er lige så "afhængige" som mig. Har i marts været i Kangerlussuaq. Da vi landede og skulle ud af flyveren, var der helt små babyer der blev pakket godt ind i moskusstrik inden de skulle ud i kulden;-)

Gudrun sagde ...

Hej :-)
Sælger I stadigvæk moskusgarn? :-) Da jeg kan se at det er en gammel sag her?

Camilla sagde ...

Jeg er vild med det! Er det stadig muligt at købe??
cbille@health.sdu.dk

Unknown sagde ...

Hejsa
Har du noget moskusgarn du vil sælge ?

Mvh Lone