tirsdag den 9. november 2010

Skåret i kaskelottand - tag et kig

Af ting, som jeg holder af, skal I se disse tupilaq'er.

Om Tupilaq fra Wikipedia:
Ved tupilak forstås små mystiske, delvist groteske figurer fra den grønlandske inuitkultur. På grønlandsk betegner ordet tupilak en forfaders sjæl eller ånd.
En sådan tupilak-ånd kunne kaldes til hjælp mod en fjende derved, at en trolddomskyndig åndemaner i hemmelighed gjorde sig en figur af forskellige knogler og andre dyredele, undertiden sågar dele fra menneskelig, hvorefter han indviede den og gjorde den til hjemsted for ånden ved bl.a. at synge tryllesange over den. Denne tupilak sattes derefter ofte i havet, så den selv kunne opsøge fjenden og slå ham ihjel. Dette var imidlertid ikke ganske uden risiko. Havde tupilakkens tilsigtede offer større troldomsevner end tupilakkens skaber, kunne han afværge dens angreb og i stedet sende tupilakken tilbage for at slå ophavsmanden ihjel.
Det er først i nyere tid, efter at nysgerrige europæere begyndte at udforske Grønland og blev opmærksomme på disse små statuer, at det er blevet en tradition, at man kunstfærdigt udformer sådanne figurer af blivende materialer som træ, knogle og tand. I denne sammenhæng produceres også ofte ikke blot traditionelle tupilakker, men også en række andre figurer fra inuit-mytologien.
Denne rødfisk er ganske stor, små 15 cm lang, og skåret i kaskelottand. Det er så fint et arbejde lavet i østgrønland. Klaus har købt den i Kulusuk Art, en butik i Reykjavik på Island, som forhandler kunsthåndværk fra bl.a. østgrønland.Dette isbjørnehoved er også omkring 15 cm langt og viser en isbjørn, der har snuppet en sæl.
Så fint, så fint lavet og meget tung.
Tupilaq'erne i baggrunden er fra tresserne og også skåret i kaskelottand.

Grønlænderpigen er en kongelig porcelænsfigur.

Dette skønne par fik jeg af døtre og svigersønner, da jeg fyldte 50 år. De er skåret i rensdyrtak, som er meget brugt efterhånden i mangel på tænder fra de store hvaler. Og det synes jeg kun er godt. Hellere skyde et rensdyr end en hval. I øvrigt er kaskelotten totaltfredet i dag og handel med tænder er forbudt.

1 kommentar:

Marianne sagde ...

Hold da helt op, det er da nogle fantastiske kunstværker/skatte.Jeg er især helt vild med de to nederste, hvilket håndværk og hvilken humor. :)
Ja, fredning af bl.a. Kaskelothvalen er en rigtig god ting, og man finder jo heldigvis andet man kan lave små kunstværker i .